Yeni iletişim teknolojileri bağlamında yeni gazeteci kimliği
The new journalist identity within new communication technologies
- Tez No: 361712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİLAY CANGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, yöndeşme, geleneksel gazetecilik kültürü, sosyal medya, yurttaş gazetecilik, New media, convergence, traditional journalism culture, social media, public/civic journalism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu araştırmanın konusu; yeni iletişim teknolojilerinin günümüz gazeteciliğinin haber üretme pratiğini ve meslek kültürünü nasıl etkilediğidir. Dolayısıyla günümüz gazetecilerinin mesleki pratiklerinde değişim ve dönüşüm farklı konumlarda çalışan habercilerin doğrudan deneyimleri ve meslektaşlarının iş görme pratiklerindeki gözlemlerinden hareketle irdelenmektedir. Araştırmada çoklu araştırma yöntemi kullanılmıştır: Bir taraftan yaygın medyada istihdam edilen gazetecilerin yeni iletişim teknolojilerine yönelik tutum ve düşünceleri ile bu teknolojileri kullanım alışkanlıkları anket yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Diğer yandan ise yeni iletişim teknolojilerinin geleneksel gazeteciliğe etkileri derinlemesine görüş alma tekniği ile derlenen veriler aracılığıyla tartışılmaktadır. Bu kapsamda, yeni iletişim teknolojilerinin (yeni medya ortamının) geleneksel gazetecilik pratiklerine etkileri; gazetecilerin yeni iletişim teknolojilerine yönelik tutumları, iletişim teknolojilerini kullanımları, sosyal medyayı kullanım amaçları, izlerkitle ile etkileşimleri ve profesyonel gazeteci kimliğine yönelik görüşlerinden hareketle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, gazetecilerin çoğunlukla yeni iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarının olumlu olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, sosyal medyayı özellikle bilgi ve haber araştırma, gündemi takip etme ve kendi kişisel düşüncelerini açıklama platformu olarak benimsedikleri tespit edilmiştir. Yeni medyanın alternatif/yeni gazetecilik olanakları yarattığı, ancak habercilik açısından geleneksel medya ve mevcut haber üretim kod ve normlarının hala güçlü bir konumda olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is about the extent that new communication technologies effect the news producing practice and professional culture of today's journalism. Therefore the change and conversion in the professional practices of today's journalists were examined in terms of direct experiences of journalists working on various subjects and their observations on the working practices of their colleagues. Multiple research method was used in the research: On one hand the attitudes and opinions of journalists employed in media about new communication technologies and their new technology usage habits were examined by using survey method. On the other hand, the effects of new communication technologies on traditional journalism were discussed through the data compiled by interview technique. In this context the effects of new communication technologies (new media environment) on traditional journalism practices were emphasized through attitudes of journalists towards new communication technologies, their usages of communication technologies, their purpose in using social media, their interactions with the audience and their opinions about professional journalist identity. At the end of the research it was observed that most of the journalists have a positive attitude towards new communication technologies. In this direction, it was determined that they adopted social media as a platform especially for news and information search, following up the agenda and expressing their personal opinions. It was determined that new media created new / alternative journalism opportunities but that traditional media and existing news production code and norms are still in a strong position in terms of journalism.