Siyasal iletişim bağlamında dijitalleşmenin kadınların siyasal katılımına etkisi
The effect of digitalization on women's political participation in the context of political communication
  1. Tez No: 764046
  2. Yazar: KÜBRA GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR EROĞLU YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Dijitalleşme, Siyasal Katılım, Kadın, Political Communication, Digitalization, Political Participation, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Gelişen teknoloji sayesinde ortaya çıkan dijitalleşmenin etkisiyle pek çok alanda olduğu gibi siyasal alanın yapısı da değişmiş, iletişim pratiklerini biçimlendirerek katılım faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyen bir hale evrilmiştir. Öyle ki dijitalleşmenin etkisi, dijital uçurum, dijital demokrasi gibi hem olumlu hem de olumsuz kavramsallaştırmaların doğmasına neden olmuştur. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde dijitalleşmenin geldiği nokta düşünüldüğünde siyasal alanda özellikle erkeklerle kıyaslandığında düşük temsil oranına sahip kadınların siyasal katılımı açısından nasıl tezahür ettiği önemlidir. Çünkü Türkiye'deki kadınların siyasal katılım hakkını pek çok Avrupa ülkesine göre erken elde etmesine rağmen, yapılan araştırmalar kadınların siyasal katılımı konusunda Türkiye'nin ilerleme kaydedemediğini göstermektedir. Dolayısıyla günlük yaşantıda olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışıldığı dijitalleşmenin Türkiye'deki kadınların siyasal katılımına etkisinin ne yönde olduğu önemli bir tartışma konusudur. Bu çalışma, dijitalleşmenin Türkiye'deki kadınların siyasal katılımına etkisine, bu etkinin ne yönde olduğuna ve gerekçelerine odaklanmaktadır. Dijitalleşmenin kadınların siyasal alana katılımı açısından taşıdığı fırsat ve tehditlerin ne olduğu sorusunun yanıtını bulmayı amaçlayan çalışmanın öznesini siyasetçi olmak isteyen, siyasetle sadece ilgilenen ve siyasetle hiç ilgilenmeyen kadınlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadınların siyasal alana mesafesi, siyasal katılıma dijitalleşmenin etkisini ortaya koymada temel bir unsur olarak ele alınmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında kadınların siyaset bilgisi ve dijital okuryazarlığı siyasal katılıma etki eden diğer unsurları oluşturmaktadır. Çalışmada tüm bu unsurların karşılanması amacı ile tesadüfi olmayan amaca yönelik örneklem kullanılarak Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde ve Trabzon Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü, son sınıfta eğitim gören kadın öğrenciler seçilmiş, niteliksel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucu, dijitalleşmenin, kadınların eleştirilmesine daha çok imkân tanıdığı ve erkeksi söylemin alanını genişlettiği, dolayısıyla siyasal açıdan erkeklerle aralarında bir ayrıma neden olduğuna yöneliktir. Dijitalleşmenin siyasal anlamda erkeksi bulunması bunun bir sonucudur.
Özet (Çeviri)
With the effect of digitalization that has emerged thanks to the developing technology, the structure of the political field has changed, as in many areas, and has evolved into a situation that significantly affects participation activities by shaping communication practices. So much so that the effect of digitalization has led to the emergence of both positive and negative conceptualizations such as the digital divide and digital democracy. Considering the point that digitalization has reached, especially in developing countries such as Turkey, it is important how it manifests in terms of political participation of women with low representation in the political arena, especially when compared to men. Because despite the fact that women in Turkey obtained the right to political participation earlier than many European countries, the researches show that Turkey has not made any progress in terms of women's political participation. Therefore, the effect of digitalization, which discusses its positive and negative effects in daily life, on the political participation of women in Turkey is an important issue. This study focuses on the effect of digitalization on women's political participation in Turkey, the direction of this effect and the reasons. Therefore, the distance of women to the political sphere has been considered as a fundamental element in revealing the effect of digitalization on political participation. In addition, within the scope of the study, women's political knowledge and digital literacy constitute other factors that affect political participation. In the study, female students studying at Karadeniz Technical University Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Public Administration and Trabzon University Faculty of Communication Public Relations and Advertising were selected by using non-random purposeful sampling in order to meet all these factors, and semi-structured in-depth interview technique, one of the qualitative research methods, was used. The result of the study is that digitalization allows women to be criticized more and expands the field of masculine discourse, thus causing a political separation between men and women. The political masculinity of digitalization is a result of this.