Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme-i Kebîr (2. cilt) giriş, metin, dizin
Firdevsî-i Rûmî, Suleymân-nâme-i Kebîr (Volume 2.) introduction, text, index
  1. Tez No: 764087
  2. Yazar: FİLİZ DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleyman, Eski Anadolu Türkçesi, Firdevsî-ı Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleyman, Eski Anadolu Türkçesi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Bu çalışmada XV. asrın sonu ile XVI. asrın başında yazılmış olan Eski Anadolu Türkçesi dönemi özelliklerini yansıtan Firdevsî'nin kaleme aldığı 81 ciltlik Süleymân-nâme adlı eserinin daha önce üzerinde çalışma yapılmamış olan 2. cildi incelenmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar“Giriş”“Metin”ve“Dizin”dir.“Giriş”bölümü eserin adı, eserin müellifi, hayatı, eserleri, eserin tavsifi, eserin muhtevası, cilde kaynaklık eden eserler, ciltteki ana hikâyenin özeti, eserin dil ve üslubu, eserin Türk dili ve tarihi açısından önemi, Eski Anadolu Türkçesinde yuvarlak ünlülü eklerin metindeki durumu, Eski Anadolu Türkçesinde düz ünlülü eklerin metindeki durumu ve eser üzerinde yapılan çalışmalardan oluşmaktadır.“Metin”bölümünde metin, transkripsiyon alfabesi ile Latin harflerine aktarılmıştır.“Dizin”bölümü ise“Alfabetik Dizin”ve“Özel Adlar Dizini”olarak iki başlık altında incelenmiştir. Metinde geçen tüm kelimeler, kelime grupları ve çekim ekleri alfabetik sıraya göre dizilmiş ve anlamları ilgili başlık altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the second volume which has not been studied on before of the piece named Süleymânnâme that written by Firdevsî as 81 volumes in XV. with the end of the century XVI. at the turn of the century which reflects the characteristics of Old Anatolian Turkish period has been analyzed. This study has three main parts that are Introduction, Text and Index. The“Introduction”part, name of the work, author of the work, his life and other Works of, description and content of the work, works that used as resources for the volume, the summary of the main story in the volume, the language and style of the work, the importance of the work in terms of Turkish Language and History, the position of the affixes with rounded vowels presented in the text according to Old Anatolian Turkish the position of the straight vowels presented in the text according to Old Anatolian Turkish and lastly the studies that has been made on the work. In the“Text”part, the text is transferred to Latin letters with the transcription alphabet. The“Index”part has also been analyzed under two tittles as“Alphabetical Index”and“Index of Custom Names”. All the words that are included in the text, word phrases and suffixes are lined up in regards to the alphabetical order and their meanings are given under the related heading.