Zekâ oyunları eğitim programının zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin yetenek testleri ile ölçülen zihinsel becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the intelligence games training program on the mental skills measured by aptitude tests of students with mental disability
- Tez No: 764137
 - Danışmanlar: PROF. DR. GİZEM SAYGILI, DOÇ. DR. AHMET KURNAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Zekâ Oyunları, Zihinsel Beceriler, Hafif Düzey Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencile, Intelligence Games, Mental Skills, Students with Mild Intellectual Disabilities
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma zekâ oyunları eğitim programının zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin yetenek testleri ile ölçülen zihinsel becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma öntest-sontest deney-kontrol gruplu deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Karaman ili merkezinde bulunan 2021- 2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenim gören hafif düzey zihinsel yetersizliği olan 35 öğrenci oluşturmuştur. Deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen 16 hafta süren ve 64 ders saatinden oluşan“Zekâ Oyunları Eğitim Programı”uygulanmıştır. Kontrol grubu ise normal eğitim müfredatına devam etmiştir.“Temel Kabiliyetler Testi 7- 11”öntest-sontest olarak deney ve kontrol gruplarına uygulanarak ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerinde etkili olup olmadığı sınanmıştır. Araştırmanın sonucunda ise zekâ oyunlarının hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrenciler üzerinde uygulanan Temel Kabiliyetler Testinin 5 alt boyutu olan dil, sekil-uzay, akıl yürütme, ayırt etme ve sayısal yeteneklerin gelişiminde etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre zekâ oyunlarının hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilerdeki dil, akıl yürütme ve sayı becerilerinde artış gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the effect of the intelligence games training program on the mental skills of students with intellectual disabilities, as measured by ability tests. This study was carried out with a pretest-posttest experimental-control group experimental design. The study group of the research consisted of 35 students with mild intellectual disability studying in the fall semester of the 2021-2022 academic year in the city center of Karaman. The“Intelligence Games Training Program”developed by the researcher, which lasted 16 weeks and consisted of 64 lesson hours, was applied to the experimental group students. The control group continued the normal education curriculum.“Primary Mental Abilities Test 7-11”was applied to the experimental and control groups as a pretest-posttest and it was tested whether the independent variables were effective on the dependent variables. As a result of the research, it was examined whether intelligence games have an effect on the development of language, shape-space, reasoning, discrimination and numerical abilities, which are the 5 sub-dimensions of the Primary Mental Abilities Test applied on students with mild intellectual disability. According to the findings, it was determined that intelligence games increased the language, reasoning and number skills of students with mild intellectual disability.