Otizmli çocuğu olan aileler ile normal gelişim gösteren çocuğu olan ailelerin anksiyete ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile stresle başa çıkma yöntemleri bakımından karşılaştırmalı incelemesi
A comparative analysis of families with autistic children and families with normally developing children in terms of anxiety and psychological resilience levels and methods of coping with stress
- Tez No: 764176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Ebeveyn, Anksiyete, Stresle Başa Çıkma, Psikolojik Sağlamlık, Autism Spectrum Disorder, Parent, Anxiety, Coping with Stress, Psychological Resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışması kapsamında otizmli çocuğa sahip ebeveynler ile normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlerin anksiyete ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile stresle başa çıkma yöntemleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırrma verilerinin toplama süreci yüzyüze yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 3-18 yaş arasında otizmli çocuğa sahip 150 ebeveyn ile normal gelişim gösteren çocuğa sahip 150 ebeveyn olmak üzere toplam 300 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak 17 sorudan oluşan Demografik Veri Toplama Formu, 21 sorudan oluşan Beck Anksiyete Ölçeği, 23 sorudan oluşan Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği ve 21 sorudan oluşan Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen araştırma verileri SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen veriler doğrultusunda; Beck Anksiyete Ölçeği, Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Sosyal Destek Alt Ölçeği skorları bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamakta, Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Kaçınma Alt Ölçeği ve Problem Odaklı Başa Çıkma Ölçeği skorları bakımından gruplar arasında ise anlamlı farklılık bulunmakta olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışmada incelenen değişkenlerin bir arada incelendiği başka bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle, çalışmamızın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, the anxiety and psychological resilience levels of parents with children with autism and parents with children with normal development, and methods of coping with stress were examined comparatively. In addition, it was investigated whether these variables differed according to demographic characteristics. The collection process of the research data was carried out face to face. The sample of the study consists of a total of 300 parents, 150 parents with a child with autism between the ages of 3-18 and 150 parents with a child with normal development. Demographic Data Collection Form consisting of 17 questions, Beck Anxiety Scale consisting of 21 questions, Methods of Coping with 23 questions and Adult Psychological Resilience Scale consisting of 21 questions were used as data collection tools in the study. The research data obtained from the participants were analyzed using the SPSS 22.0 program. In line with the data obtained from our study; There was no significant difference between the groups in terms of Beck Anxiety Scale, Adult Resilience Scale, and Social Support Subscale scores, while there was a significant difference between groups in terms of Stress Coping Scale, Avoidance Subscale, and Problem-Focused Coping Scale scores. The findings obtained as a result of the research were discussed within the framework of the literature. No other study was found in which the variables examined in the study were examined together. Therefore, it is thought that our study will contribute to the literature.