Tek parti dönemi İslamcı dergilerde İslam dünyası: Selamet ve Sebilürreşad Dergileri örneği
The Islamic world in Islamic journals during the single party period: The case of Selamet and Sebi̇lürreşad Magazines
  1. Tez No: 764177
  2. Yazar: HAMİT KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcı Dergiler, İslam Dünyası, Selamet Dergisi, Sebilürreşad, Islamic Journals, Islamic World, Selamet Magazine, Sebilürreşad Magazine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1945 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dışında farklı siyasi partilerin kurulmasına izin verilmesi birçok alanda heyecanla karşılanmış, siyasi arenadaki bu çoğulculuk basın yayın hayatına da yansımıştır. Bu tarihten sonra muhafazakar ve İslamcı yazar ve düşünürler çok sayıda dergi çıkarmışlardır. Büyük Doğu, Doğan Güneş, Doğru Yol, Ehli Sünnet, Hakikat yolu, İrşad, İslam Yolu, Sebilürreşad ve Selamet bunlardan bazılarıdır. Bu çalışmada Ömer Rıza Doğrul tarafından ilk sayısı 23 Mayıs 1947'de çıkarılan haftalık Selamet dergisi ve Eşref Edib tarafından kurulup ilk sayısı Mayıs 1948'de yayınlanan Sebilürreşad dergilerinde yer alan İslam dünyası ile ilgili haber ve makaleler incelenecektir. Çok partili hayata geçişle birlikte başlayan serbestlikle birlikte kurulan dergilerde dini meseleler daha çok gündeme gelmiş, İslam dünyasından haberlerin sayısı da bu dergiler sayesinde artmıştır. Sebilürreşad ve Selamet dergilerinde de Müslüman ülkelere dair çok sayıda haber, makale ve çeviri bulunmaktadır. Çalışmada bu haberler değerlendirilecek ve İslam dünyası için çok önemli bir olay olan İsrail'in kuruluşu başta olmak üzere birçok önemli olaya dönemin İslamcı ve muhafazakar aydınlarının nasıl baktığı değerlendirilecektir. Çalışma, tek parti döneminin tek sesli medyasında çok yer bulmayan İslam dünyasına dair haberlerin muhafazakar ve İslamcı medyada hangi motivasyonla ele alındığını ve önceki dönemlerde yapılan haberlerden farkını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since 1945, the permissibility of the establishment ofvarious political parties other than the The Republican People's Party(Cumhuriyet Halk Partisi, CHP) has been greeted with excitement in many areas,and as such this diversity in the political sphere was often mirrored in themedia. From this point on, many journals have been published by conservativeand Islamic thinkers and journalists. Some of these publications include BüyükDoğu (The Great East), Doğan Güneş (The Rising Sun), Doğru Yol (The Right Way),Ehli Sünnet (the Ahlah Sunnah), Hakikat Yolu (The Truthful Way), İrşad(Irshad), İslam Yolu (The Islamic Path) and Selamet (Salvation). In this study, news and articles with respect to the Islamicworld that were covered in the weekly magazine Selamet, whose first issue waspublished by Omer Rıza Dogrul on May 1947 and the weekly magazine Sebilürreşadwas published by Eşref Edib on May 1948, will be analyzed. With theliberalization that began with the transition to the multi-party system,religious issues became increasingly on the agenda in these journals and thenumber of news in the Islamic world saw an exponential increase thanks to thiscoverage. There are many news, articles and translations regarding Muslimcountries covered by the Selamet and Sebilürreşad Magazines. In this study, these news and how the Islamist andconservative intellectuals during this period viewed the establishment of theState of Israel as an important case in the Islamic world and other importantcases will also be evaluated. The study seeks to discuss with what motivationfor the news about the Islamic world - which barely had a voice in themonophonic media of the single party era, - was discussed by converative andIslamic media, and its differentiation from the news that was covered inearlier times.