Konya ili obruk Köyü ve çevresi ağzı
The Dialect of Konya, Obruk Village and their surroundings
  1. Tez No: 764178
  2. Yazar: YAŞAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENŞURE AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Obruk Köyü ve Çevresi Ağzı, Obruk, Köseali, Yamaçkuyu, Sürüç, Acıkuyu, İpekler, Katrancı, Akörenkışla, Kızören, Ağız Çalışması, Ağız Derlemesi, Obruk, Köseali, Yamaçkuyu, Sürüç, Acıkuyu, İpekler, Katrancı, Akörenkışla, Kızören Study of Dialect, Compilation of Dialect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bu çalışmada, Obruk Köyü ve çevresinde seçilen dokuz köyden metinler derlenmiştir. Seçilen köylerin, bölgenin genel ağız özelliklerini yansıtmasına ve birbirlerine komşu olmalarına dikkat edilmiştir. Köseali köyünden başlayıp sırasıyla Yamaçkuyu, Sürüç, Acıkuyu, Obruk, Katrancı, İpekler, Akörenkışla ve Kızören köylerinden toplam on dokuz kişiden on dokuz metin derlenmiştir. Derlenen metinler ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından tarihî karşılaştırma yapılmadan, eş zamanlı yöntemle incelenmiştir. Ses bilgisi kısmında bütün ses değişiklikleri gösterilmiştir. Şekil bilgisi kısmında ise standart Türkçeden farklı olan yapılar incelenmeye alınmıştır. Sözlük bölümünde standart Türkçeden farklılaşmış ya da sadece yörede yaşayan kelimeler bütün varyantlarıyla yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, texts from nine different villages in and around Obruk Village have been compiled. The selected villages, reflect the general dialectical characteristics of the region and their being neighbours to each other have been taken into consideration. Nineteen texts were gathered from nineteen people in total from Köseali, Yamaçkuyu, Sürüç, Acıkuyu, Obruk, Katrancı, Ipekler, Akörenkışla and Kızören villages.Gathered texts were analysed in a synchronic method in terms of phonology and morphology. All phonological changes were presented in the part of phonological analysis. As for the morphological part, structures different from standard Turkish were analysed. In vocabulary part, words which are different from standard Turkish usage or the ones alive in the district are given with their all variants.