Gençlerin tüketici olarak sosyalleşmesi bağlamında materyalizmin kişiler arası etkileşim ve kompulsif satın alma üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 764224
  2. Yazar: DAMLA KALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Materyalizm, Kişiler Arası Etkileşim, Kompulsif Satın Alma, Materialism, İnterpersonel İnteraction, Compulsive Buying
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Globalleşen dünyada tüketim alışkanlıklarının hızlı değişimi ile birlikte karşımıza çıkan materyalizm, bireylerin ihtiyaç olmadığı durumda bile aşırı satın alma arzusuna kapılmaları ve maddi değerlere sahip olma istekleri şeklinde literatüre kazandırılmıştır. Bireyler bu davranış normlarını ait olduğu referans grupları ile çocukluktan itibaren etkileşim halinde olduklarından dolayı benimsemektedir. Rasyonel olmayan davranış normlarından biri olan kompulsif satın alma ise bireyin üzerinde içsel ya da çevresel faktörlerle oluşan kaygıyı bastırmak için ihtiyaç olmadığı halde dürtüsel olarak satın almayı gerçekleştirdiği bir alışveriş bağımlılığıdır. Yapılan bu çalışmada, gençlerin tüketime yönelik sosyalleşme sürecinde materyalist eğilimlerinin, kişiler arası etkileşim ve kompulsif satın alma davranışı üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmaya konu alan bu kavramlar arasındaki ilişkinin tespiti için Konya ilinde yaşayan 452 genç bireye anket uygulaması yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, materyalist eğilimlerin, kişiler arası etkileşim noktasında ve kompulsif satın alma davranışları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Materialism, which appears of our time with the rapid change of consumption habits in a globalized world, has been introduced into the literature in the form of individuals' excessive desire to buy and their desire to have material values, even when there is no need. Individuals adopt these norms of behaviour because they have been interacting with the reference groups to which they have belonged since childhood. Compulsive buying, which is one of the norms of irrational behaviour, is a shopping addiction in which an individual makes an impulsive purchase even though there is no need to suppress anxiety caused by internal or environmental factors. In this study, it is aimed to decipher the influence of materialistic tendencies of young people on interpersonal interaction and compulsive buying behaviour in the process of socialization of consumption. In order to determine the relationship between these concepts that are the subject of the study, a survey was conducted on 452 young people living in Konya province. In the light of the information obtained as a result of the analysis, it was determined that materialistic tendencies have an impact on the point of interpersonal interaction and compulsive buying decisions.