Covid-19 and microfinance institutions in Somalia challenges and practical solutions
Kovid-19 ve Somali'deki mikrofinans kuruluşları: Zorluklar ve pratik çözümler
- Tez No: 764262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAWFİK AZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kovid-19 Salgını ve Etkisi, Mikrofinans Kuruluşları, Somali, Zorluklar ve Çözümler
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mikrofinans, aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların hayatlarını iyileştirmek ve toplumdaki yoksulluğu azaltmak için sigorta, tasarruf ve kredi sağlayan bir programı ifade eder. Bu çalışma, Kovid-19 pandemisinin Somali'deki mikrofinans kuruluşlarını nasıl etkilediğini ve salgının başlangıcından bu yana karşılaştıkları temel zorlukları incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada hem nicel ve hem de nitel metodoloji kullanılmıştır. Veriler, 2022'de Somali'deki Mogadişu ve Hargeisa şehirlerinde mikrofinans kuruluşlarına yöneltilen bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Sonuçlar, salgının bu kuruluşlar üzerinde orta derecede bir etkiye sahip olduğunu ama bu kuruşların çoğunun yüksek kredi riskiyle karşı karşıya olduğunu ve mevcut müşterilerinin kuruluşardaki tasarruflarını kullanmalarında artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu kuruluşların karşılaştığı problemlere örnek olarak sahada ve ofis ortamında müşterilerle buluşmada yaşadıkları zorluklar, kredilerin geri ödenenemesi problemi, artan aktif olmayan varlıklar, azalan kar, finansal krizler ve birçok finansal ve operasyonel zorluklar verilebilir. Salgının sebep olduğu bu sorunların üstesinden en az hasarla gelebilmek için bu kuruluşların finansal portföylerini çeşitlendirmeleri, daha fazla dijital inovasyon yapmaları, verdikleri kredileri yeniden planlamaları, daha fazla devlet teşviği ve desteği almaları ve kendi yatırımlarını artırmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Microfinance refers to a small loan, insurance and savings which is mainly granted to people with a low income in extreme poverty in order improve their lives and alleviate poverty in the community. The purpose of this thesis is to investigate how Covid-19 has impacted the microfinance institutions in Somalia and what was the major challenges they had faced since the onset of Covid-19 pandemic. Both qualitative and quantitative methodology has been used through conducting a case study in Mogadishu and Hargeisa. The data was collected through a questionnaire distributed to the Somalian microfinance institutions in 2022. The results showed that Covid-19 has had a moderate impact on MFIs. It had also found that most MFIs witnessed high credit risk and an increase in savings withdrawals. In addition, MFIs had faced many financial and operational challenges including difficulties in meeting clients in the offices, disbursing loans, default of loans, increase in non-performing assets, declining profits, financial crisis, and many other challenges. To overcome these challenges, the thesis found that MFIs have to diversify their financial portfolios, improve the digital innovation, reschedule loans, seek government assistance, and increase investments in different sectors in order to mitigate the impacts of the Covid-19 crisis. Key terms of the research: Covid-19, Microfinance Institutions, Somalia, Challenges, Solutions.