Disaster as an opportunity: Passive house design for sustainable architecture in Syria post-war
Bir fırsat olarak felaket: Savaş sonrası Suriye'de sürdürülebilir mimari için pasif ev modeli tasarımı
- Tez No: 764281
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KALFAOĞLU HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Pasif Ev, Sürdürülebilir Mimari, Savaş Sonrası Yeniden İnşa, Suriye, Passive House, Sustainable Architecture, Post-war Reconstruction, Syria
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Suriye'de yaşanan facia, yeni bir gerçekliğin planlaması ve insanlara daha iyi yaşam koşullarının sunulması bakımından yeni ihtimalleri gündeme getirdi. Başka bir deyişle, savaş sonrası yeniden inşa süreci, Suriye'ye gelecekteki inşaat ve varlıkların muhafazası noktasında benzersiz bir özgünlük ve kalite sergileme şansı sunabilir. Bahse konu yeniden inşa sürecinde, iklim değişikliği ve bunun sosyal, çevresel, ekonomik ve etik sonuçları gibi, insan toplumlarının karşı karşıya kaldığı birbiriyle bağlantılı sorunların en şiddetli derlemesi olarak kabul edilen sorunların dikkatli bir şekilde ele alınmasıdır. Belirtilen konular hali hazırda Suriye'nin yeniden inşasında önemli bir rol oynamamaktadır. Açıklanan nedenlerden ötürü bu çalışma, Suriye'de enerji verimliliğinin sağlanması için sahip olunan iyileştirme potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaca matuf olarak, Suriye'nin yeniden inşasının enerji performansı boyutu için bir strateji olarak pasif ev konsepti takdim edilmiştir. Pasif evler, ilave hava dolaşımı gerektirmeden taze havayı ön ısıtma veya ön soğutma yardımıyla yeterli iç hava kalitesi ile termal konfor sağlayan binalar olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada, model denemesi ile enerji performansını ve geri ödeme süresini ortaya çıkarmak için bir vaka çalışması uygulaması seçilmiştir. Temsili bir pasif evin seçilerek değerlendirilmesi: Bu temsili vaka çalışması, geri ödeme süresine odaklanarak, ilk yatırım ve ömür boyu giderler arasındaki farkları raporlayan farklı senaryolar kullanılarak değerlendirmeye alınmıştır. Mevcut değerlendirmeye ek olarak, düşük enerji kullanan ve pasif konut olmak üzere iki senaryo daha değerlendirilerek birbirleriyle mukayese edilmişlerdir. Isıtma, soğutma ve birincil enerji tüketimi sonuçları hesaplanmış ve her bir senaryo için karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Sonuçlar, düşük enerji ve pasif konut teknolojilerinin, vasıflı işçi ve malzemeye ihtiyacının iyileştirilmesi bakımından Suriye'de uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, düşük enerjili veya pasif ev tasarımına geçişin yıllık 205 kWh/m2'ye kadar tasarruf sağlayabileceği ve CGC'yi -88 kg CO2/m2'den az olmamak üzere azaltabileceği görülmüştür. Beklenen genel faydalar ise şu şekildedir: Soğutma için gerekli enerji kullanımında %74-83,9'luk bir azalma ve birincil enerji talebinde %45-55'lik bir azalma. Enerji tasarrufu, Pasif Ev konseptinin önde gelen avantajlarından birini oluşturduğundan, enerji fiyatları, Pasif Evin ekonomik uygulanabilirliği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Toplamda, tüm alınacak önlemler için kaba bir maliyet tahminine göre projenin başlangıç masraflarını çıkartması için gerekli olan süre, pasif ev için 7,3 yıla ve düşük enerji için 5,5 yıla eşit olacaktır; zira gerçekten çok önemli bir enerji verimliliği ve karbon emisyonlarında azalma sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Catastrophe in Syria has been an prospect to plan a new reality and offer better living conditions. In other words, post-war rebuilding may present a chance for Syria to display unique originality and quality in upcoming construction and conservation. In this reconstruction the problems such as climate change and its social, environmental, economic, and ethical ramifications, which are widely acknowledged as the most severe collection of interlinked issues confronting human society, should be taken into consideration. These issues do not play a crucial role in current Syria reconstruction. Because of this, this study aims to reveal improvement potential for energy efficiency in Syria. Following this aim, the passive house concept has been introduced as a strategy for energy performance of the Syrian reconstruction. Passive houses are defined as buildings which provides thermal comfort with adequate indoor air quality by preheating or pre-cooling fresh air without the need for additional air circulation. In the study, a case study has been selected to reveal the energy performance and payback period on model testing. Evaluation by selecting a representative passive house. This representative case study has been evaluated with different scenarios which report the differences between initial investment and lifetime expenses, focusing on the payback period. In addition to the existing evaluation, two more scenarios, low-energy and passive housing, have been evaluated and compared in each other. The heating, cooling, and primary energy consumption results have been computed and discussed in a comparison for each scenario. Results showed that low energy, and passive housing technologies are applicable in Syria regarding the improvement needed in professional trade workers and materials. Consequently, it has been revealed that, converting to low-energy or passive house design can save up to 205 kWh/m2 annually, reducing CGC -no less than- 88 kgs CO2/m2. The overall benefits would be a reduction of 74-83.9% on cooling energy and a decrease of 45-55% on primary energy demand. Since energy savings represent one for the most Passive House advantages, the energy prices have a large influence on economic viability of Passive House. Overall, the simple payback, based on a rough cost estimate for all measures combined, would be equal to 7.3 years for the passive house and 5.5 years for low-energy, since it really provides a crucial energy efficiency and reduction in Carbon emissions.