Doğu Akdeniz'de eksen değişiklikleri (Aktörler, sebepler, sonuçlar)
Axis changes in the Eastern Mediterranean (Actors, causes, consequences)
- Tez No: 764366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Politikaları, Doğu Akdeniz, Türkiye Dış Politika, Mediterranean Policies, Eastern Mediterranean, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türk Dış Politikası için Doğu Akdeniz bölgesinin tarih ve coğrafyası stratejik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Geçmişten günümüze kadar olan dönemlerde Türkiye'nin Libya'nın iç kesimlerinde yaşayan topluluklar ile sıkı bağları bulunmaktadır. Bu yakın ilişkiler, Türkiye'nin bölgedeki gücünü korumasını sağlamaktadır. Doğal kaynakların keşfedilmesiyle birlikte bölgeye yakın olan topluluklar kendilerine avantaj sağlamaya başlamışlardır. Yaşanan gelişmelerle birlikte Libya'da bölgeye kıyısı olan ülkelerden biridir. Libya'da sorunların yaşanması ve ortaya çıkması sonucunda deniz hukukunda Libya'nın haklarının ihlal edilmesi ve Türkiye'nin gelişmeler sonucunda nasıl bir politika izleyeceği çalışmada başlıca ele alınacak konulardandır. Çalışmada Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya'ya karşı izlediği politikalar ele alınacaktır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikalarının belirlenmesi ve Türkiye Dış Politikasının izlenimleri ve yaşanacak eksen değişikliklerinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The history and geography of the Eastern Mediterranean region has a great strategic importance for Turkish Foreign Policy. From the past to the present, Turkey has close ties with the communities living in the interior of Libya. These close relations enable Turkey to maintain its power in the region. With the discovery of natural resources, communities close to the region have begun to take advantage of themselves. Along with the developments, Libya is one of the countries that have a coast to the region. Violation of Libya's rights in the maritime law as a result of experiencing and emerging problems in Libya and what kind of policy Turkey will follow as a result of the developments are the main issues to be discussed in the study. In the study, Turkey's policies towards the Eastern Mediterranean and Libya will be discussed. The aim of this study is to determine Turkey's Eastern Mediterranean policies and to examine the impressions of Turkish Foreign Policy and the axis changes to be experienced.