Normal doğum inancı düşük olan primipar gebelere yapılan motivasyonel görüşmelerin medikal ve doğal doğum inancına etkisi
The effect of motivational interviews for primiparous pregnant women with low normal birth belief on medical and natural birth belief
  1. Tez No: 764395
  2. Yazar: ÇİĞDEM KARAKAYALI AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKSOY DERYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal doğum inancı, Ebelik, Gebelik, Medikal doğum inancı, Motivasyonel görüşme, Natural birth belief, Midwifery, Pregnancy, Medical birth belief, Motivational interview
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Araştırma normal doğum inancı düşük olan primipar gebelere yapılan motivasyonel görüşmelerin medikal ve doğal doğum inancına etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Şubat - Eylül 2021 tarihleri arasında, Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastane'sinin kadın doğum polikliniklerine başvuru yapan toplam 148 gebe ile randomize kontrollü olarak yürütüldü (74 deney, 74 kontrol). Verilerin elde edilmesinde Kişisel Bilgi Formu, Normal Doğuma İnanç Ölçeği (NDİÖ) ve Doğum İnançları (Doğal ve medikal doğum inancı) Ölçeği (DİÖ) kullanıldı. Deney grubunda yer alan gebelerle birer hafta arayla toplam dört oturum motivasyonel görüşme gerçekleştirildi. Kontrol grubunda yer alan gebelere herhangi bir girişim yapılmadı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, pearson ki-kare testi, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Bulgular: Motivasyonel görüşmeler sonrasında deney grubunda yer alan gebelerin doğal doğum inancı toplam puan ortalamalarının kontrol grubuna oranla anlamlı düzeyde arttığı, buna karşın medikal doğum inanç düzeyinin ise anlamlı düzeyde azaldığı saptandı. Ayrıca motivasyonel görüşme sonrası deney grubunda yer alan gebelerin %58.1'inin, kontrol grubunda yer alan gebelerin ise %40.5'inin normal vajinal doğum yaptığı ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlendi. Sonuç: Bu araştırmada normal doğum inancı düşük olan primipar gebelere yapılan motivasyonel görüşmelerin doğal doğum inancını artırdığı, medikal doğum inancını ve sezaryen oranlarını azalttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the effect of motivational interviews made with primiparous pregnant women with low belief in normal birth on medical and natural birth belief. Material and Method: The study was conducted in a randomized controlled manner with a total of 148 pregnant women who applied to the gynecology outpatient clinics of Malatya Gynecology and Childhood Hospital between February and September 2021 (74 experiments, 74 controls). Personal Information Form, Belief Scale for Normal Delivery (BSND) and Birth Beliefs (Natural and medical birth belief) Scale (BBS) were used to obtain data. A total of four sessions of motivational interviews were conducted with the pregnant women in the experimental group, one week apart. No intervention was performed on the pregnant women in the control group. Descriptive statistics, Pearson's chi-square test, and dependent and independent t-test were used to analyze the data. Results: After the motivational interviews, it was determined that the total mean scores of the natural birth belief of the pregnant women in the experimental group increased significantly compared to the control group, while the level of medical birth belief decreased significantly. In addition, after the motivational interview, it was determined that 58.1% of the pregnant women in the experimental group and 40.5% of the pregnant women in the control group had normal vaginal delivery, and the difference between the groups was statistically significant. Conclusion: In this study, it was concluded that motivational interviews conducted with primiparous pregnant women with low belief in normal birth increased their belief in natural birth and decreased their belief in medical birth and cesarean section rates.