Platon'a göre Timaeus Diyaloğunda varlıkların doğuşu
The emanation of beings in the Timaeus Dialogue according to Plato
  1. Tez No: 764448
  2. Yazar: RUSUL ALI HUSSEIN ALTHAROTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Plato, Emanation, Soul, Intellect, Being
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Platon'un bize detaylı olarak anlattığı önemli diyaloglarından biri olan Timaeus diyaloğu doğa ve insanın yaratılışı hakkındaki görüşlerini anlatmakta olup bu söyleşi Timaeus ağzıyla kendine özgü bir yöntemle dile getirilmektedir. Platon'un bu diyalogda ele aldığı ana konulardan biri olan Evrene, yaratıcıya ve ruhların nasıl yaratıldığına ilgi gösterip dikkat çekmektedir. Platon, astronomik sistemle de ilgileniyordu ve bu sohbette ilgi odağı insandı ama diğer bitki ve hayvanlar gibi canlıları da unutmamıştı ancak en büyük ilgiyi insana vermişti. Anahtar Kelimer: Palton, Sudur, Ruh, Akıl, Varlık
Özet (Çeviri)
Timaeus dialogue, one of Plato's important dialogues that he told us in detail explains his views on nature and the creation of man, and this conversation is expressed in a unique way through Timaeus. It draws attention to the Universe, which is one of the main topics Plato deals with in this dialogue, to the creator and how souls are created. Plato was also interested in the astronomical system, and in this conversation, the focus of attention was humans, but he did not forget about living things like other plants and animals, but he gave the greatest attention to humans.