The Ultimate being in Greek and Islamic traditions
Eski Yunan ve İslam geleneklerine göre nihai varlık
- Tez No: 93968
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, Aristo, Gazali, İbn Rüşd, Nihai Valık, Formlar, Yaratıcı, Kımıldamayan-Hareketli. vı, Plato, Aristotle, al-Ghazali, Averroes, Ultimate Being, Forms, Demiurge (Maker), Unmoved-Mover. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz ESKİ YUNAN VE İSLAM GELENEKLERİNE GÖRE NİHAİ VARLİK Pananaki, A. Eleni Yüksek Llisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yasin Ceylan Nisan 2000, 99 sayfa Bu çalışma eski Yunan ve İslam geleneklerinde Nihai Varlık düşüncesinin fonksiyonlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Felsefe, bir ilke arayışı içine girildiğinde veya dünyaya dair bir izah getirilmesi gerektiğinde Tanrı kavramını güçlü veya dünyanın temel sebebi olarak ortaya koyar. Çalışmanın ikinci bölümünde Platon'a ait iki belirleme incelenmiştir: Buna göre Nihai Varlık Cumhuriyet "w. Bölünmüş Çizgi Model'inde en yüksek varlık olarak yer alırken Timaeus'âa. da en büyük yaratıcı durumundadır. Üçüncü bölümde Nihai Varlık Aristo ekolünün Kımıldamayan- Hareketli modeli çerçevesinde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, Gazali ile İbn Rüşd arasında, felsefecilerin iddia ettikleri gibi dünyanın Tann ile birlikte sonsuzagidip gitmediği veya teologların söyledikleri gibi Tanrı tarafından yaratılıp yaratılmadığı konusunda yaşanan özel tartışma ortaya konuyor. Bu çalışmada ulaşılan temel sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: Felsefe dünya hakkında meta-fizik bir yapı belirlediği için, Plato, Aristo ve İbn Rüşd dünyayı kavramaya yarayacak ve tutarsızlıklardan tamamen arındırılmış bir kapsamlı düşünce sistemi ortaya koyamadılar. Dolayısıyla bu çalışma, Gazali'nin Tann'yı akıl ve tümevarım metoduyla algılamayacağımıza dair söylediklerinin doğru olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü Allah bir bilinmezlik olarak kalmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ULTIMATE BEING IN GREEK AND ISLAMIC TRADITIONS Pananaki A. Eleni M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan April 2000, 99 pages This study aims to analyze the function of the Ultimate Being in Greek and Islamic traditions. Philosophy postulates God as the efficient or the essential cause of the world in the context of seeking a principle or an explanation for the world. In Chapter II two Platonic designata are examined: the Ultimate Being, as the highest entity in the Republic's Divided Line Model and as Demiurge (Maker) in the Timaeus. In Chapter HI the Ultimate Being as the Aristotelian Unmoved-Mover is examined. In Chapter IV the disagreement between al-Ghazali and Averroes on the specific dispute of whether the world is co-eternal with God, as the philosophers claim, or it is created by God, as the theologians claim, is presented. The main conclusion reached in this study can be summarised as thus; as philosophy constructs a meta-scientific structure about the world, Plato, Aristotle and Averroes mfailed to provide a coherent and free-of-contradiction system for the world. Thus, this study suggests that perhaps al-Ghazali's view that we cannot perceive God through reason and deductive argumentation is correct. As God remains a mystery.