Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin hasta bakım davranışlarının belirlenmesi
Determination of patient care behaviors of nurses working in psychiatry clinics
  1. Tez No: 764449
  2. Yazar: ALI KASTA MUKENDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİME MUCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışı, Bakım, Hemşirelik, Psikiyatri hemşireliği, Care, Caring Behavior, Nursing, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) hem devlet hem de özel psikiyatri klinik ve polikliniklerinde çalışan hemşirelerin hasta bakım davranışların ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evreninde yer alan 221 hemşireden 205'i gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır (n=205). Veriler, Kongo'da araştırmacı tarafından online anket formu ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini içeren 16 soruluk kişisel bilgi formu ve Hemşirelik Bakım Davranışları Ölçeği – 24 ( BDÖ-24) kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde Statistical Pachage for the Social Science (SPSS) BM 21.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Independent Sample T Test, One-Way ANOVA testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılanların çoğunun kadın, lisans mezunu, 26-30 yaş grubunda, 6-16 yıl mesleki deneyime sahip oldukları, çoğunluğunun özel hastanelerde görev yaptıkları saptanmıştır. Psikiyatri polikliniklerinde çalışan hemşireleri hasta bakımına yeterince zaman ayırabildiklerini ifade etmişlerdir. BDÖ-24 ölçeğinden elde edilen genel toplam puanın yüksek olduğu (𝑥̅ = 5,84 ) alt boyutlarda en yüksek ortalama puanın sırası ile 'Saygılı olma' (𝑥̅ = 5,88 ), 'Güvence' alt boyutu (𝑥̅ = 5,85), 'Bilgi Beceri' (𝑥̅ = 5,83 ), olduğu saptanmıştır. En düşük ortalama puanın ise 'Bağlılık' (𝑥̅ = 5,10 ) alt boyutuna ait olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hemşirelerinin belirli aralıklarla hasta bakım davranışlarının değerlendirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as a descriptive study in order to determine the patient care behaviors and related factors of nurses working in both public and private psychiatry clinics and polyclinics in the Democratic Republic of Congo (DRC). Sample selection was not made in the study; it was tried to reach the entire universe. 205 of 221 nurses in the population of the study participated in the study voluntarily. Data were collected by the researcher with an online questionnaire in Congo Kinshasa. A 16-question personal information form including nurses' socio-demographic characteristics and Nursing Caring Behavior Scale – 24 (NCB-24) were used to collect data. Statistical Pachage for the Social Science (SPSS) BM 21.0 package program was used for statistical analysis of the data. Independent Sample T Test, One-Way ANOVA test and Pearson correlation analysis were used in the statistical analysis of the data. As a result of the research, it was determined that most of the participants were women, undergraduate graduates, in the age group of 26-30, they had 6-16 years of professional experience, and the majority of them worked in private hospitals. Nurses working in psychiatry outpatient clinics stated that they could spare enough time for patient care. The general total score obtained from the NCB-24 scale is high (𝑥̅ = 5.84) in order of the highest mean score in the sub-dimensions 'Be respectful'(𝑥̅ = 5.88), the 'Assurance' sub-dimension (𝑥̅ = 5.85), 'Knowledge-Skill'(𝑥̅ = 5.83) respectively. It was determined that the lowest average score is 'Attachment'(𝑥̅ = 5.10) sub-dimension. As a result, it can be recommended to evaluate the patient care behaviors of nurses at regular intervals and to eliminate the deficiencies in nursing profession.