Eski Uygurca ve Yeni Uygurcanın söz varlığının isimler açısından karşılaştırılması
A comparison of the vocabulary of Old Uygur and New Uygur in terms of nouns
- Tez No: 764595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERYAL KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Uygurca, Yeni Uygurca, söz varlığı, değişim, benzerlik, Old Uyghur Language, New Uyghur Language, Vocabulary, Changes, Similarity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1034
Özet
Türk dilinin çeşitli tarihî dönemlerinde ve Çağdaş Türk Lehçelerinde görülen sözcüklerin fonetik, morfolojik ve semantik açısından incelenmesi, Türkçenin tarihî ve coğrafi değişimlerine rağmen bugüne kadar ulaşan bütünlüğünü ortaya çıkarmada ve korumada büyük önem taşımaktadır. Eski Uygur metinlerinde görülen, şimdi de Çağdaş Türk Lehçelerinde yaygın kullanılan, ses ve anlam bakımından değişime uğrayan veya değişime uğramadan aynen devam eden sözcükler, Türkçenin bahsedilen bu devamlılığını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmalarda Çağdaş Türk Lehçelerindeki sözcüklerin kökeni tespit edilmeye çalışılmış, Eski Uygurca söz varlığının Yeni Uygurcaya ne kadar kaynaklık ettiği konusunda fikir sahibi olunması amaçlanmıştır. Bu durumda tezin temel amacı da Eski Uygurcanın söz varlığının isim açısından Yeni Uygurca ile ses, anlam ve biçim ortaklıklarını ve farklılıklarını tespit etmek olacaktır. Bugün canlılığını koruyan ve sürekli değişen Yeni Uygurca ile Eski Uygurcadaki ortak unsurların ortaya çıkarılması çalışmanın temel amaçlarından biridir. Bu çalışmanın konusu, Eski Uygurcadaki isim kökenli söz varlığının Yeni Uygurcadaki isim kökenli sözler açısından karşılaştırılarak incelemek, Eski Uygurcada geçen isimlerin fonetik, morfolojik ve semantik açıdan karşılaştırmak, benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak ve bu iki tarihî dönem arasındaki değişimin şemasını ortaya çıkarmaya çalışmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Examining the words seen in various historical periods of the Turkic language and in contemporary Turkic languages in terms of phonetics, morphology and semantics is of great importance in revealing and preserving the integrity of Turkish, which has reached the present day despite historical or geographical changes. In these studies, the origin of the words in Contemporary Turkic languages has been tried to be determined, and it is aimed to have an idea about how much the Old Uyghur vocabulary is a source for contemporary Turkic languages. In this case, the main purpose of the thesis will be to determine the similarities and differences of the Old Uyghur vocabulary with the New Uyghur in terms of noun. One of the main purposes of the study is to reveal the common elements in New Uyghur and Old Uyghur. The subject of this study is to compare the noun-origin vocabulary in Old Uyghur in terms of noun-origin words in New Uyghur, to compare the names in Old Uyghurin terms of phonetics, morphology and semantics, to reveal the similarities and differences, and to reveal the schema of the change between these two historical periods.