Geleneksel Şinto dininde yaşam ve ölüm
Life and death in traditional Shinto religion
- Tez No: 764643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HADİ TEZOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şinto, Kami, Ölüm, Ataruhlar, Yaşam, Mitoloji, Kutsal, Shinto, Kami, Death, Ancestor, Life, Mythology, Sacred
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Şinto dininin belirgin bir kurucusu veya peygamberi yoktur. Genel anlamıyla bir kutsal metni ve dinî Amentüsü de yoktur. Belirgin dini bir yapı oluşturmamasına rağmen Şinto'nun bu denli toplum ve kültürlerine bağlı milli bir dini oluşturmasının arka planında yer alan kaynakların yaşam kurallarına etkisinin incelenmesi esas alınmıştır. Bu amaçla çalışmada, Şinto'nun tarihsel boyutu dikkate alınarak Şinto dininin tarihsel süreçleri, yaşayış ve inanışları işlenmiştir. Geleneksel Japon dini Şinto'nun tarihsel süreç içerisinde yaşam ve ölüm hakkındaki bilgilerinin ve uygulamalarını sunmayı hedefleyen bu çalışma; giriş, iki bölüm, sonuç ve fotoğraflar bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci Bölümde genel anlamda Şinto dini hakkında genel bilgililere yer verilerek Şinto pratiklerinin anlaşılması amaçlanmıştır. Mitolojik ve tarihsel boyutun Şinto dininin oluşmasındaki etkisi incelenmiştir. İkinci Bölümde Şinto'nun günlük yaşam kuralları incelenerek dinin pratiğe dönüştürülmüş uygulamaları ve inanırların bu uygulamaları ne derece hayata yansıttıklarına dair incelemeler hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Şinto'da yaşam ve ölüm olgusunun günlük hayattaki iz düşümleri incelenmiştir. Tezimizde kullanımı çok yaygın olmayan fotoğraflar bölümüne yer vermemizin nedeni Japon dini uygulamaları ve günlük yaşam ritüellerinin somutlaştırarak anlaşılmasının kolaylaştırılmasıdır. Bu nedenle tezin sonuna konu ile ilgili fotoğraflar eklenmiştir. Geçmişten günümüze fazla değişikliğe uğramadan varlığını devam ettiren Şinto dinini güçlü bağları mitolojik kaynaklıdır. Şinto dini; Japon insanının geçmişteki inançları, düşünce yapıları, Kamilerin insanlar üzerindeki etkisi ve Japonların dünya anlayışlarının tam olarak anlaşılmasıyla anlaşılması mümkün olacaktır. Üç kutsal olarak ifade edilen Japonlar, Japonya ve İmparatorluk Şinto din anlayışının özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Shinto religion has no distinct founder or prophet. In general, it does not have a sacred text and religious creed. Although it does not create a clear religious structure, it is based on the examination of the effects of the sources in the background of Shinto's formation of a national religion that is so dependent on its society and culture. For this purpose, in this study, the historical processes, lifestyles and beliefs of the Shinto religion have been studied, taking into account the historical dimension of Shinto. This study, which aims to present the knowledge and practices of the traditional Japanese religion Shinto about life and death in the historical process; consists of introduction, two parts, conclusion and photographs. In the first chapter, it is aimed to understand Shinto practices by giving general information about Shinto religion in general. The effect of the mythological and historical dimension on the formation of the Shinto religion has been examined. In the second part, Shinto's daily life rules are examined and information is given about the practices of religion that have been transformed into practice and the studies on how believers reflect these practices to life. In addition, the projections of the phenomenon of life and death in Shinto in daily life were examined. The reason why we have included the photography section, which is not widely used in our thesis, is to facilitate the understanding of Japanese religious practices and daily life rituals by embodying them. For this reason, photographs related to the subject have been added at the end of the thesis. The strong ties of the Shinto religion, which has survived without much change from the past to the present, are of mythological origin. Shinto religion; It will be possible to understand the past beliefs of the Japanese people, their mentality, the influence of the Kamis on people and the Japanese understanding of the world. The Japanese, Japanese and Imperial Shinto, which are expressed as three sacred religions, form the essence of religion.