Cemaleddin Afgani'nin İttihad-ı İslam anlayışı
Cemaleddin Afgani's understanding of Ittihad-i Islam
- Tez No: 764675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SÜNTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
- Anahtar Kelimeler: Afgani, Urvetu'l-Vuska, İslam Birliği, Dinde Reform, Cemaleddin Efganî, Seyyid Cemaleddin Esedabadi, İttihâd-ı İslâm
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İslam alemi 18. yüzyılda açıkça kendini gösteren Batı tehdidine maruz kalmaya başlamıştır. Müslüman milletler Hicri 4. yüzyıldan sonra düşünce ve pratikte taklit aşamasına girmeye başlamış; toplum, nüfuz alanı genişleyen bir hurafe ve bidatler yığını ile karşı karşıya kalmış; İslam düşüncesi yozlaşmıştır. Bu yozlaşma günümüze kadar varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Zamanla İslam ülkelerinin siyasal ve kültürel yapıları bozularak artık her alanda bir çöküş hissedilmeye başlanmıştır. İslam dünyası adeta sömürgeleşmeye müsait olma durumuna gelmiştir. Öte taraftan Batı dünyası, Rönesans ve reform gelişmeleri ile birçok alanda değişiklikler geçirmiştir. Sanayi devrimi gerçekleştiren Batı, İslam alemi ile arasında maddi açıdan büyük mesafeler açmıştır. Batı dünyası, 18. yüzyıldan itibaren İslam dünyasını ve diğer milletleri ciddi bir sömürge tehdidiyle karşı karşıya bırakmıştır. Batı, Osmanlı Devleti'ni etkisiz hale getirerek İslam coğrafyasının tümünü ele geçirme ve sömürgeleştirme planlarına devam etmiştir. Bu şartlar içerisinde Cemaleddin Afgani (1839-1897), İslami ıslahat ve direniş hareketinin bayrağını dalgalandırmış, bir yandan da ülkeden ülkeye dolaşıp sömürgeleşmeye karşı aydınları, yöneticileri ve halkları uyandırmaya ve emperyalizmle mücadele etmeye çağırmıştır. Biz genel hatlarıyla onun İttihadı İslam görüşünü nasıl şekillendirdiğine ve düşünceleriyle yarattığı tesirlere değineceğiz. Afgani'nin düşüncelerini anlayabilmek için yaşadığı dönemin zor şartlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Adeta bir kaos döneminin düşünce ve siyaset adamı olan Afgani'ye bütüncül objektif bir bakış ile onun düşünceleri ve pratik hayatının tam bir uyum içinde olduğu görülecektir. Mücadelesinin başlıca gayeleri Müslüman halkları uyandırarak dinde ıslahat yapmak, istibdata karşı meşrutiyetçi bir yönetim anlayışı, doğu milletlerine medeniyet yolunu göstermek ve doğunun ezilen halklarının batının sömürgeci politikalarından kurtarmak şeklinde özetleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The Islamic world began to be exposed to the Western threat, which manifested itself clearly in the 18th century. Muslim nations began to enter the stage of imitation in thought and practice after the 4th century A.H, the society is faced with a mass of superstition and innovations whose sphere of influence is expanding; Islamic thought has been degenerated. This degeneration has continued to exist until today. Over time, the political and cultural structures of Islamic countries deteriorated and a collapse began to be felt in every field. The Islamic world has become almost ready for being colonization. On the other hand, the Western world has undergone changes in many areas with the renaissance and reform developments. The West, which carried out the industrial revolution, opened great distances between it and the Islamic world in terms of material. The Western world has confronted the Islamic world and other nations with a serious colonial threat since the 18th century. By neutralizing the Ottoman Empire, the West continued its plans to seize and colonize the entire Islamic geography. In these circumstances, Jamal al-Din al-Afghani (1839-1897) waved the flag of the Islamic reform and resistance movement, and on the other hand, traveled from country to country and called on the intellectuals, rulers and peoples to wake up against colonization and fight imperialism. We will talk about how he shaped the Islamic perspective on the Union and the effects it created with his thoughts. In order to understand Afghani's thoughts, it is necessary to consider the difficult conditions of the period he lived in. With a holistic objective view of Afghani, who was a thinker and politician of a period of chaos, it will be seen that his thoughts and practical life are in perfect harmony. The main aims of his struggle can be summarized as making reforms in religion by awakening the Muslim peoples, a constitutionalist government confronting tyranny, showing the eastern nations the way of civilization and saving the oppressed peoples of the east from the colonial policies of the west. Keywords Afghani, Urvet'ul-Vuska, Islamic Union, Reform of Religion, Jamal al-Din al-Afghani, Sayyid Jamāl ad-Dīn Asadābādī, Al-Afghani, Islamic Union