The relation of immunological and biochemical indicators of type 2 diabetes mellitus Covid-19 patients
Tip 2 diyabet mellitus Covid-19 hastalarının immünolojik ve biyokimyasal göstergelerinin ilişkisi
- Tez No: 764676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SERDAR ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Diyabet, Tam kan sayımı, IgG, IgM, Covid-19, Diabetes, Complete blood count, IgG, IgM
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Corona virüs hastalığı, 2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve şeker hastalarına da bulaşan küresel bir hastalıktır. Bu klinik çalışma, tip 2 diyabeti olan veya olmayan MERS-CoV hastalarının muayeneleri ve laboratuvar bulguları ile ilgilidir. Bu çalışma dört gruba ayrılan 100 erkek ve kadın üzerinde gerçekleştirildi. 13 tip 2 diyabetli COVID-19'lu hastayı ve 87 tip 2 diyabetli COVID-19 olmayan hastaya Igm testi yapıldı. 34 tip 2 diyabetli COVID-19 pozitif hasta ile 66 COVID-19 negatif olmayan hastaya ise IgG testi yapıldı. Tip 2 diyabet hastasıdır ve tüm hastaların kan gruplarını bilir. Çalışma, Ekim 2021'den Ocak 2022'ye kadar olan dönemde yapılmıştır. COVID-19 hastalarının örnekleri Erbil Valiliği'ndeki Al-Jumhuriya Hastanesinde toplandı. Laboratuvar incelemesi Erbil Valiliği'ndeki Al-Jumhuriya Hastanesi Vital Seroloji Ünitesinde yapıldı. Enfeksiyondan 4-8 gün sonra deneklerden tıbbi enjektör ile venöz kan örneği (5-7 ml) alındı. Bundan bir yıl önce hematopoezi belirlemek için bir damla kan alındı. Bu çalışmada, diyabetli ve diyabetik olmayan COVID-19 hastalarında glikoz seviyesinin yüksek olduğu, A ve B kan grubu taşıyıcılarında enfeksiyon oranının yüksek olduğu, enfekte olanlar arasında ise neredeyse yarıya yakın bir fark olduğu tespit edildi. Virüs, hasta arasında hafif bir artışa işaret eden 0 kan grubu dışında herhangi bir artış göstermeyen diğer kan gruplarıyla karşılaştırıldığında diğerlerine göre virüsle enfekte oldukları görülmüştür. Öte yandan, mevcut sonuçlar, 0 kan grubu taşıyıcısı olan hastalarda diğer kan gruplarına göre daha düşük bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, kandaki Von Wellebrant pıhtılaşma faktörünün daha düşük oranı ve aktivitesi olabilir. 0 grubunun özelliklerinden veya 0 kan grubu taşıyıcılarındaki antikorların fazlalığından kaynaklanıyor olabilir. Bu çalışma, diyabetin kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü çünkü kadın olmanın Tip 2 diyabet risk faktörü olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, kadınların daha az aktif olmaları, hamilelik vd. gibi stres faktörlerine daha fazla maruz kalmalarına bağlanabilir ve bu da diyabetin ortaya çıkış nedenlerinden biridir. Bu çalışma diyabetik hastalarda kandaki şeker düzeyini sigara içme davranışına bağlı olarak belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sigara içmek önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir ancak diyabet hastalarına özgü etkileri daha kesin ve ciddidir. Diyabet hastası olup sigara içenlerde mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyon hissi daha hızlıdır. Artan ölüm, hipertansiyon ve lipid değişikliği riski sigara içen diyabet hastalarının sahip olduğu özellikler insülin direnci sendromunun gelişimini kolaylaştırarak hastaları kardiyovasküler hastalığa daha duyarlı hale getirir. Şeker hastalığı olan COVID-19 hastalarında albümin, lenfosit ve hematokrit seviyelerinde düşüş yaşanmıştır. 2022, 59 sayfa
Özet (Çeviri)
Corona virus disease is a global disease that spread at the end of 2019 and infected diabetics. This clinical study deals with examinations and laboratory findings of MERS-CoV patients with or without type 2 diabetes. The study was conducted on 100 males and females divided into four groups, when Igm tested 13 patients with Covid-19 with type 2 diabetes and 87 non-Covid-19 patients with type 2 diabetes. IgG testing of 34 Covid-19-positive patients with type 2 diabetes and 66 non-Covid-19-negative patients. He suffers from type 2 diabetes and knows the blood groups of all patients. Samples of COVID-19 patients were collected from Al-Jumhuriya Hospital in Erbil Governorate. In this study, and the infection rate was high among carriers of blood group A and B, with a difference of nearly half among those infected. The virus compared to other blood groups that did not indicate any increase except for blood type 0, which indicated a slight increase among patient they are infected with the virus. On the other side s, the current results indicated a lower risk factor for patients with blood type 0 carriers compared to other blood groups. 2022, 59 pages