Tekrarlayan obstrüktif solunum sistemi hastalığı olan atlarda serum periostin düzeyinin diagnostik ve prognostik önemi
The diagnostic and prognostic importance of serum periostin concentration in horses with recurrent airway obstruction
  1. Tez No: 764696
  2. Yazar: DENİZHAN BİLİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CESUR ONMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, Periostin, Solunum Sistemi Hastalığı, Horse, Biomarker, Periostin, Respiratory Diseases
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında, tekrarlayan obstrüktif solunum sistemi hastalığı (Recurrent Airway Obstruction, RAO) olan atlarda, serum periostin (POSTN) konsantrasyonunun diagnostik ve prognostik öneminin araştırılması amaçlandı. Tez çalışmasında, klinik olarak sağlıklı olduğu belirlenen 15 at (Kontrol Grubu) ve solunum sistemi problemi olan 15 at (Hasta Grubu) kullanıldı. Tüm atlardan ilk gün (0. gün) ve ayrıca hasta grubu atlarından tedavi sonrası 7 ve 14. günlerde kan örnekleri alındı. POSTN, Serum Amiloid A (SAA), C‐reaktif Protein (CRP), Fibrinojen (Fb) ve Haptoglobin (Hp) konsantrasyonları ELISA yöntemiyle analiz edildi. Hasta grubunda bulunan atların 0. gün ortanca POSTN konsantrasyonu kontrol grubunda bulunan sağlıklı atlara göre sayısal olarak yüksek bulunmakla birlikte, kontrol ve hasta grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05), ancak 0, 7, ve 14. gün hasta grupları arasında anlamlı bir farklılık bulundu (p0.05). SAA, CRP ve Hp konsantrasyonlarında, kontrol ve hasta grupları arasında tüm zaman aralıklarında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). RAO kestirimine yönelik gerçekleştirilen ROC analizlerinde POSTN ve Fb için tümel tanı performansları ROC eğrisi altında kalan alan istatistiği ile değerlendirildi ve bu veri sırasıyla 0.671 ve 0.729 olarak elde edildi. Tanı performansını artırmak üzere bu iki belirteç çoklu lojistik regresyon modeli kullanılarak birleştirildi ve izleyen eşitlik elde edildi: [p(RAO)=1/(1+e(-6.476+1.773POSTN+1.432Fb))]. Bu birleştirme sonucu ROC eğrisi altında kalan alan istatistiğinin 0.844'e ulaştığı gözlendi. POSTN değişkeni için Youden indeksi ile kesim değeri ≥0.30 olarak belirlendi; bu değer için duyarlılık %93, özgüllük %40 olarak tespit edildi. Fb değişkeni için Youden indeksi ile kesim değeri ≥4.12 olarak belirlendi; bu değer için duyarlılık %53, özgüllük %100 olarak tespit edildi. POSTN ve Fb tanı testlerinin birleştirilmesiyle elde edilen kesim değeri ≥0.51 olarak alındığında, duyarlılık değerinin %80 ve seçicilik değerinin ise %87 olduğu tespit edildi. Ayrıca, çoklu lojistik regresyon analizleri sonuçlarına dayalı olarak solunum sistemi hastalığı ile ilişkili bulunan POSTN ve Fb konsantrasyonlarındaki bir birimlik artışın RAO açısından sırasıyla 5.89 ve 4.19 kat risk oluşturduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the diagnostic and prognostic importance of serum periostin (POSTN) concentration in horses with respiratory system disease (Recurrent Airway Obstruction, RAO). Fifteen clinically healthy horses (Control Group) and 15 horses with respiratory problems (Patient Group) were used. Blood samples were taken from all horses at the first day (0. day) and additionally at 7 and 14th days from horses of the patient group. The POSTN and other acute phase proteins like Serum Amyloid A (SAA), C-reactive Protein (CRP), Fibrinogen (Fb) and Haptoglobin (Hp) were analysed by using ELISA techniques. Although the median POSTN concentration on day 0 of the the patient group was numerically higher than the control group, there was no significant difference between the control and patient groups (p>0.05). However, a significant difference was found among the 0, 7, and 14th day in the patient groups (p0.05). No significant difference was detected between the control and patient groups at all time points in terms of other variables, i.e. SAA, CRP and Hp (p>0.05). ROC analyzes were performed for RAO estimation, the overall diagnostic performances for POSTN and Fb were evaluated with the area under the ROC curve, and this data was obtained as 0.671 and 0.729, respectively. To improve the diagnostic performance, these two markers were combined using a multiple logistic regression model and the following equation was obtained: [p(RAO)=1/(1+e(-6.476+1.773POSTN+1.432Fb))]. As a result of this combination, it was observed that the area under the ROC curve statistic reached 0.844. For the POSTN variable, the cut-off value was determined as ≥ 0.30 with the Youden index; for this value, the sensitivity was 93% and the specificity was 40%. For the Fb variable, the cut-off value was determined as ≥ 4.12 with Youden index; for this value, the sensitivity was 53% and the specificity was 100%. When the cut-off value obtained by combining POSTN and Fb diagnostic tests was taken as ≥ 0.51, the sensitivity value was 80% and the selectivity value was 87%. In addition, based on the results of multiple logistic regression analysis, it was determined that a one unit increase in POSTN and Fb concentrations associated with respiratory system disease created a 5.89 and 4.19 fold risk for RAO, respectively.