Hypericum perforatum yağı ve ibuprofen ile hazırlanmış krem formülasyonunun yara iyileşmesi üzerine etkisi
Effect of cream formulation prepared with hypericum perforatum oil and ibuprofen on wound healing
  1. Tez No: 764717
  2. Yazar: EDA ESRA ESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ibuprofen, Hypericum Perfotarum, Yara İyileşmesi, Ibuprofen, Hypericum Perfotarum, Wound Healing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hypericum perforatum gibi bitkiler yüzyıllardır yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Ağrı kesiciler ise yara iyileştirici malzemenin fonksiyonelliğini artırarak iyileşme sürecini hızlandırdıkları için tedavide tercih edilir. Ibuprofen analjezik etkisi olan Non-steroid antiinflamatuar (NSAI) grubu bir ilaçtır. Biz de çalışmamızda Ibuprofen+Hypericum perforatum içeren karışımın birlikte kullanıldığında yara iyileşme sürecine olan etkilerini araştırdık. Çalışmada 2 aylık, 200-250 gr ağırlığında 70 adet yetişkin erkek sıçan beş gruba (n=14) ayrıldı. Gruplar: kontrol, zeytinyağı, Ibuprofen (IP), Hypericum perforatum (HP) ve Ibuprofen+Hypericum perforatum (IP+HP) olarak belirlendi. Her grup kendi içerisinde 7 ve 14 günlük tedavi uygulanan 2 alt gruba ayrıldı (n=7). Anestezi altındaki sıçanların dorsal-torasik bölgelerinde paravertebral yerleşimli bir cm2'lik iki adet tam kat yara oluşturuldu. Deneysel sürecin 7. gününde birinci grupta olan sıçanlardan, deneysel sürecin 14. gününde ise ikinci grupta olan sıçanlardan yara örnekleri alındı. Makroskobik değerlendirmede grupların 3. gün yara alanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. 7. gün yara alanı verileri değerlendirildiğinde en küçük yara alanı; 43.55±1.62 mm2 ile IP+HP grubunda, en büyük yara alanı ise 58.79±5.28 mm2 ile kontrol grubundaydı. 14. gün yara alanı verileri değerlendirildiğinde; en küçük yara alanı; 1.90±0.10 mm2 ile yine IP+HP grubunda, en büyük yara alanı ise 16.02±1.19 mm2 ile kontrol grubundaydı. 14 günün sonunda yara alanı verileri: IP+HP>HP>IP>zeytinyağı>kontrol grubu şeklindeydi. Deneyin sonunda kontrol ve zeytinyağı grupları diğer gruplara göre daha az iyileşme gösterdi. Yara iyileşmesinin histopatolojik değerlendirmesinde, yara dili uzunluğu ve yara dili alanının en yüksek değerlerinin yine IP+HP grubunda olduğunu tespit ettik. Çalışmamızın sonucunda makroskobik ve histolojik bulguların genel olarak birbirini desteklediğini, ağrı kesiciyle desteklenmiş kremlerin daha hızlı iyileşme gösterdiğini deneyin farklı günlerinde gözlemledik. Elde edilen sonuçların literatüre katkı sağlayarak yara tedavisinde analjeziklerin kullanımına yer verilen yeni protokollerin geliştirileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Plants such as Hypericum perforatum have been used as wound-healing materials for centuries. Painkillers, on the other hand, are preferred in treatment because they accelerate the healing process by increasing the functionality of the wound healing material. Ibuprofen is a non-steroidal anti-inflammatory (NSAI) group drug with analgesic effect. In our study, we investigated how the cream containing Ibuprofen + Hypericum perforatum affects the wound healing process when used together. In our study, 70 adult male rats (2 months old), weighing 200-250 g, were used. All 70 rats were divided into five groups, each containing 14 rats. Two subgroups, 7 and 14 days treatment groups, were formed from the five separated groups (n=7). Groups were determined as control, olive oil, Ibuprofen (IP), Hypericum perforatum (HP) and Ibuprofen+Hypericum perforatum (IP+HP). Two full-thickness wounds of one cm2 located paravertebrally were created in the dorsal-thoracic regions of the rats under anesthesia. Wound samples were taken from rats in the first group on the 7th day of the experimental period and from the rats in the second group on the 14th day of the experimental period. We did not observe a statistically significant difference between the 3rd day wound areas of the groups in macroscopic evaluations. We concluded that the IP+HP group differed from the control group from the 7th day, the IP and HP groups from the 10th day, and the olive oil group from the 14th day. Wound area data at day 7; control: 58.79±5.28, IP: 50.18±1.43, HP: 51.53±3.58, IP+HP: 43.55±1.62, olive oil: 57.56±2.44. The best healing and smallest wound area was in the IP+HP group, while the largest wound area was in the control group. Wound area data at day 14; control: 16.02±1.19, IP: 3.26±0.33, HP: 2.37±0.16, IP+HP: 1.90±0.10, olive oil: 11.89±0.33. At the end of the experiment, the control and olive oil groups showed less improvement than the other groups. In the histopathological evaluation of wound healing, we found that the wound tongue length and wound tongue area parameters had the highest statistically significant values in the IP+HP group. As a result of our study, we observed that the macroscopic and histological findings generally supported each other, and that creams supplemented with painkillers showed faster healing on different days of the experiment. We believe that the results obtained will contribute to the literature and develop new protocols that include the use of analgesics in wound treatment.