Sarı kantaron (hypericum perforatum) yağı ve Çörek otu (Nigella sativa) yağının ratlarda intraperitoneal yapışmalar üzerineetkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of Hypericum perforatumand Nigella sativa oil on intraperitoneal adhesions in rats
  1. Tez No: 966412
  2. Yazar: SELİM TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adhezyon, fibrozis, sarı kantaron yağı, çörekotu yağı, rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
SARI KANTARON (hypericum perforatum) YAĞI VE ÇÖREK OTU (nigella sativa) YAĞININ RATLARDA İNTRAPERİTONEAL YAPIŞMALAR ÜZERİNE ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Tekin S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Cerrahisi Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmanın amacı, sarı kantaron yağı (Hypericum perforatum) ve çörek otu yağının (Nigella sativa) anti-inflamatuar, antioksidan, antibakteriyel ve immunomodülatör etkilerinden yola çıkarak, deneysel olarak oluşturulan intraperitoneal yapışıklık modelinde bu ajanların yapışıklık önleyici potansiyelini makroskobik, histopatolojik ve immünohistokimyasal düzeylerde değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada, 50 adet erkek Sprague-Dawley sıçan beş gruba ayrılarak intraperitoneal yapışıklık modeli oluşturulmuştur. Kontrol, serum fizyolojik, zeytinyağı, sarı kantaron yağı ve çörek otu yağı gruplarına ait uygulamalar sonrası, postoperatif 14. günde relaparotomi yapılmıştır. Yapışıklık skorları Nair'in skalasına göre makroskobik olarak değerlendirilmiş; histopatolojik olarak fibrozis ve inflamasyon düzeyleri semikantitatif olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, TGF-β1 ve iNOS sitokin ekspresyonları immunohistokimyasal yöntemle incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis testi ve ki-kare testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Makroskobik incelemelerde, çörek otu yağı ve serum fizyolojik gruplarında diffüz adhezyon gelişiminin en az düzeyde olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p = 0,006). Zeytinyağı grubunda ise diffüz adhezyon oranı en yüksek düzeydedir. Histopatolojik değerlendirmelerde, fibröz doku proliferasyonu ve yangısal infiltrasyonun sarı kantaron yağı ve çörek otu yağı gruplarında daha sınırlı olduğu gözlemlenmiştir. İmmünohistokimyasal bulgular, TGF-β1 salınımının özellikle fibröz bantların bulunduğu alanlarda yoğunlaştığını, iNOS ekspresyonunun ise tüm gruplarda düşük düzeyde gerçekleştiğini göstermiştir. Sonuç: Çörek otu yağı ve serum fizyolojik uygulamalarının intraperitoneal yapışıklıkların önlenmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Zeytinyağı ise bu süreçte etkisiz kalmıştır. Sarı kantaron yağı ise orta düzeyde bir koruyucu etki göstermiştir. TGF-β1 salınımının artışı, fibrozis şiddetiyle doğrudan ilişkili bulunmuş; bu da TGF-β1'in adezyon patofizyolojisinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen veriler, yapışıklık gelişiminin sadece inflamatuar süreçlere değil, aynı zamanda fibroblast aktivitesine bağlı olduğunu ve gelecekte immünomodülatör temelli tedavi stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTIVENESS OF HYPERICUM PERFORATUM AND NIGELLA SATIVA OIL ON INTRAPERITONEAL ADHESIONS IN RATS Tekin S. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Veterinary Surgery Program, PhD Thesis, Aydın, 2025. Objective: This study aimed to evaluate the potential anti-adhesive effects of St. John's Wort oil (Hypericum perforatum) and black seed oil (Nigella sativa) in a rat model of experimentally induced intraperitoneal adhesions. The investigation was based on the known anti- inflammatory, antioxidant, antibacterial, and immunomodulatory properties of these agents, and included assessments at macroscopic, histopathological, and immunohistochemical levels. Methods: Fifty male Sprague-Dawley rats were randomly assigned into five groups to establish an intraperitoneal adhesion model. The groups received either no treatment (control), physiological saline, olive oil, St. John's Wort oil, or black seed oil. On postoperative day 14, relaparotomy was performed. Adhesion severity was scored macroscopically using the Nair scoring system. Histopathological analyses were conducted to assess the degree of fibrosis and inflammation semi-quantitatively. Additionally, immunohistochemical evaluation was performed to determine the expression levels of TGF-β1 and iNOS cytokines. Statistical analyses were performed using the Kruskal-Wallis and chi-square tests, with a significance level set at p < 0.05. Results: Macroscopic analysis revealed that diffuse adhesion formation was significantly lower in the black seed oil and saline-treated groups (p = 0.006), whereas the olive oil group showed the highest degree of diffuse adhesions. Histopathological findings indicated that fibrosis and inflammatory infiltration were less pronounced in the St. John's Wort and black seed oil groups. Immunohistochemical results demonstrated intense TGF-β1 expression, particularly in areas of fibrous band formation, while iNOS expression remained low across all groups. Conclusion: Black seed oil and physiological saline were found to be effective in preventing the development of intraperitoneal adhesions. Olive oil was ineffective in this regard, while St. x John's Wort oil exhibited moderate protective effects. Increased TGF-β1 expression was directly correlated with fibrosis severity, suggesting a pivotal role in adhesion pathophysiology. These findings indicate that adhesion formation is influenced not only by inflammation but also by fibroblast activity, and emphasize the need for future immunomodulatory therapeutic strategies targeting cytokines such as TGF-β1.