Dünya ve Türkiye için sağlık turizminin genel bir değerlendirilmesi: Türkiye için bir zaman serisi analizi
A general evaluation of health tourism for the world and Turkey: A time series analysis for Turkey
- Tez No: 764734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dünya'da Sağlık Turizmi, Sağlık Turizmi, Turizm, Türkiye'de Sağlık Turizmi, Zaman Serisi Analizi, Health Tourism in the World, Health Tourism in Turkey, Health Tourism, Time Series Analysis, Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tüm dünyada, insanlar için sağlığın önemi tartışılmaz. Uzun yaşama isteğinin temel sebebi olan sağlıklı kalmak ya da sağlığını yeniden kazanmak içinse, insanlar artık kişisel ve giderek de toplumsal düzeye ulaşan seviyelerde, sürekli bir arayış içinde olmuşlardır. Hızla artan teknolojinin de sayesinde, tarihi ve doğal güzellikleri görmek, denize girmek, güneşlenmek amacıyla yapılan seyahatlere yenilerinin eklendiği görülmektedir. Sağlığını kazanmak ya da iyi olma halinin devamlılığını sağlamak amacıyla yapılan seyahatler de turizm sektöründe yer almıştır. Klasik olarak bilinen tatil amaçlı turizm hareketi son yıllarda değişime uğramıştır. Sağlık turizmi olarak yer alan bu turizm çeşidi; insanların yaşadıkları yerden başka destinasyonlara giderek, yüksek kalitede, sıra beklemeden ve düşük maliyetli, sağlık hizmeti vermeyi hedeflemektedir. Bu turizm çeşidinin son dönemde dünyada çok hızlı gelişim gösterdiği bilinmektedir. Türkiye turistik potansiyel bakımından oldukça şanslıdır. Coğrafi konumu dolayısıyla iklim çeşitliliği, doğal güzellikleri, tarihi geçmişi, şifalı yeraltı su kaynaklarının bolluğu turizm yapılabilmesi açısından Türkiye'yi zengin kılmaktadır. Hem bu yönleriyle hem de Sağlık hizmetlerinin kaliteli ve ekonomik olması yönüyle Türkiye'de sağlık turizmi pek çok ülke vatandaşı tarafından son zamanlarda tercih edilir olmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of health for people all over the world is unquestionable. In order to stay healthy or recover, which is the main reason for the desire to live longer, human beings have been in a constant search at individual and increasingly social levels. Thanks to the rapidly developing technology, it can be observed that new travels have been added to the travels made to see the historical and natural beauties, swim in the sea and sunbathe. The travels made to recover or ensure the continuity of well-being have also been involved in the tourism sector. The classical tourism movement for holiday has changed in the recent years. This type of tourism, which is called health tourism, aims to provide high quality, low-cost health services by going to destinations other than where people live. This type of tourism is known to have developed very rapidly in the world lately. Turkey is extremely lucky in terms of touristic potential. Due to its geographical location, its climate diversity, natural beauties, historical background, abundance in terms of healing underground water resources make Turkey rich in terms of tourism. Both in these aspects and in terms of health services being high quality and economic, health tourism in Turkey has been preferred by the citizens of many countries in the recent years.