Health tourism as a rising business and its impact on Istanbul's market from a hospital's point of view
Yükselen bir endüstri olarak sağlık turizmi ve bir hastanenin bakış açısından İstanbul piyasasındaki etkisi
- Tez No: 644414
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL UYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri İhracatı, Türkiye'de Sağlık Endüstrisi, Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Exports of Health Services, Healthcare Industry in Turkey, Health Tourism, Medical Tourism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sağlık veya medikal turizm kavramı, sağlık maliyetlerindeki artış, ülke içindeki sağlık hizmetlerinin eksikliği, ülkeler arasındaki işbirliği, ulaşımın kolaylığı ve yabancı ülkelerdeki daha yüksek kaliteli ve daha düşük masraflı sağlık hizmetleri sebebi ile son birkaç yıldır dünya çapında hızla gelişmiştir. Medikal turizm seyahat acenteleri, oteller, restoranlar ve danışmanlık gibi ilgili sektörleri finansal açıdan etkilemekte olan bir sektördür. Bu nedenle sağlık hizmetleri ticareti küresel olarak artmaktadır. Son yıllarda sağlık turizmi ihracatında önde gelen ülkelerden biri ise Türkiye'dir. Bu tez çalışması, insanların neden tıbbi tedaviler ve plastik ameliyatlar için Türkiye'ye (İstanbul) gittiğini ve sağlık turizminin benzer ülkelerle bağlantılı olarak Türkiye'nin sağlık endüstrisini ve ekonomisini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda İstanbul'daki bir tıp merkezi ve 4 şubesinden hizmet almış olan 310 hasta üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma amaçlarına uygun veri toplayabilmek için araştırmacı tarafından bir sosyodemografik form ve dört farklı ölçek içeren bir anket hazırlanmıştır. Sosyodemografik form yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim düzeyi, uyruk, maaş, meslek ve ikamet ettiği ülke olmak üzere sekiz sorudan oluşmaktadır. Ölçekler, medikal seyahat hakkında temel bilgileri (10 madde), Türkiye ve Türkiye medikal turizmi hakkındaki genel algıyı (11 madde), algılanan tıbbi tedavi kalitesini (20 madde), algılanan değeri, genel memnuniyeti ve gelecekteki niyeti (10 madde) içermektedir. Türkiye'de tıbbi tedavi algılarına ilişkin ölçekler 7'li Likert ölçeğine göre tasarlanmıştır. Veriler, katılımcılardan çevrimiçi veri toplama araçları (Google dokümanları) aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar her türlü tıbbi tedavi için Türkiye'yi ziyaret eden hastalardan oluşmaktadır. Toplanan verileri analiz etmek için SPSS İstatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Değişkenlere ilişkin veri kümelerinde frekanslar, yüzdeler, ortalamalar, standart sapmalar ve korelasyonlar hesaplanmış, ANOVA testi ve t-testi gibi istatistiksel analizler kullanılmış ve ardından ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Bulgular, Türkiye'yi tıbbi operasyonlar için ziyaret eden hastaların çoğunlukla 20'li ve 30'lu yaşlarında olduğunu ortaya koymaktadır. Bu hastaların, dünya ekonomik standartlarına göre üst sınıf bireyler oldukları ve yüksek eğitim düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Çoğunlukla serbest meslek sahibi oldukları ve çoğunun Ortadoğu ülkelerinden olduğu görülmektedir. Araştırma bulguları çalışmanın tüm hipotezlerini doğrulamıştır. Buna göre, sosyodemografik özellikler ile araştırmanın değişkenleri (Türkiye ve medikal turizmi hakkındaki algı; algılanan tıbbi tedavi kalitesi, algılanan değer, genel memnuniyet ve gelecekteki niyet) arasında anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca algılanan değer ile genel memnuniyet; algılanan değer ile gelecekteki niyet ve genel memnuniyet ile gelecekteki niyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of the health or medical tourism has developed rapidly around the world for the last few decades with the increase in health costs, lack of healthcare in home state, the cooperation between countries, simplicity of transportation, and higher quality and lower expenses of the health services in the foreign countries. Medical tourism is a sector affecting related sectors such as travel agencies, hotels, restaurants, and consultation, from financial perspectives. Therefore, trade in health services has been growing globally. In recent years, one of the leading countries in exports of health tourism is Turkey. This thesis study aims to explore why people are heading to Turkey (Istanbul) for medical treatments and plastic surgeries, and how the health tourism effects Turkey's healthcare industry and economy in relation with similar countries. In this context, a research was carried out on 310 patients who received services from a medical center and its 4 branches located in Istanbul. In order to collect data suitable for the study purposes, a questionnaire with a sociodemographic form and four different scales were prepared by the researcher. The sociodemographic form consists of 8 questions including age, gender, marital status, education level, nationality, salary, occupation, and country of residence. The scales include basic information of medical travel (10 items), general perception on Turkey and medical tourism in Turkey (11 items), perceived quality of medical treatment (20 items), perceived value, overall satisfaction and future intention (10 items). Scales concerning perceptions of the medical treatment in Turkey were designed according to 7-points Likert scale. Data were collected through online data collection tools (Google docs) from the participants. The participants consist of patients who visited Turkey for any types of medical treatment. The SPSS Statistical analysis program was used to analyze the collected data. Frequencies, percentages, means, standard deviations, and correlations were calculated, statistical analyses including ANOVA test and t-test were utilized on the data sets of variables, and then discussed thoroughly. The findings revealed that the patients who visited Turkey for medical operations were mostly in their 20s and 30s. It was determined that these patients were upper-class individuals based on the world economic standards and have a high education level. It is seen that they were mostly self-employers and most of them were from Middle Eastern countries. Research findings confirmed all the hypotheses of the study. According to this, there exists a significant relationship between the sociodemographic characteristics and research variables (perception on Turkey and its Medical Tourism; perceived quality of medical treatment; perceived value, overall satisfaction and future intention.). Additionally, there is a significant relationship between perceived value and overall satisfaction; perceived value and future intention; and overall satisfaction and future intention.