Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sözlü tarih yöntemine ilişkin deneyimleri
Experiences of social study teachers with the method of oral history
  1. Tez No: 764773
  2. Yazar: ELİF DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖRTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sözlü Tarih, Öğretmen Adayları, Social Studies, Oral History, Prospective Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Tarihsel Kanıt, Yerel ve Sözlü Tarih dersi kapsamında, sözlü tarih yöntemini deneyimleyen sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yönteme ilişkin bakış açılarının saptanması ve deneyimlerine ilişkin görüşlerinin çok yönlü olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden temel nitel araştırma kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Tarihsel Kanıt, Yerel ve Sözlü Tarih dersini alan 9 kız, 3 erkek olmak üzere 12 sosyal bilgiler öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunun seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle çözümlenmiştir. Öğretmen adaylarının görüşleri doğrudan alıntılarla verilmiş ve ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sözlü tarih ile ilgili birbirinde farklı metaforlar geliştirdikleri, söyledikleri kelimelerle sözlü tarih kavramını temelde anladıkları, öğretmen adaylarının biri hariç diğer hiçbirinin daha önce sözlü tarih çalışması yapmadığı, sözlü tarih yönteminin öğrenme ve öğretme sürecine olumlu yönde katkı sağlayacağı, en çok iletişim ve empati becerisinin gelişmesine yardımcı olacağı, kullanılan diğer yöntemlerden farkının öğrenci merkezli ve okul (sınıf) dışında yapılıyor olması şeklinde açıkladıkları, çalışmayı yaparken öğretmen adaylarının mutlu ve heyecanlı hissettikleri, en çok görüşme anında ve soruları hazırlarken zorlandıkları, çalışmayı grupla yapmak, rapor yazma aşamasını kaldırmak, sunum aşamasına daha çok zaman ayırmak gibi önerilerde bulundukları ve öğretmen adaylarının sözlü tarih yönteminin kullanımının devam etmesi yönünde görüş bildirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the perspectives of social studies teacher candidates who have experienced the oral history method within the scope of Historical Evidence in Social Studies Teaching, Local and Oral History course, and to examine their views on the method in a versatile way. This research, which was carried out using basic qualitative research, one of the qualitative research designs, was conducted with 12 social studies teacher candidates, 9 girls and 3 boys, who took the course of Historical Evidence in Social Studies Teaching, Local and Oral History at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Education in the 2021-2022 academic year. has been carried out. Criterion sampling method, one of the purposive sampling methods, was used in the selection of the study group. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. The data were analyzed by content analysis and descriptive analysis methods. The opinions of the prospective teachers were given with direct quotations and the findings were interpreted. As a result of the research, it was found out that prospective social studies teachers developed different metaphors about oral history, they understood the concept of oral history with the words they said, none of the prospective teachers, except for one, had done oral history study before, that the oral history method would contribute positively to the learning and teaching process. They explained that it will help the development of communication and empathy skills, the difference from other methods used is that it is student-centered and done outside the school (class), and that they felt happy and excited while doing the study, that they had the most difficulty during the interview and while preparing the questions, doing the study with a group, writing a report. It was also found out that they made suggestions such as removing the stage of presentation, allocating more time to the presentation stage, and that the prospective teachers expressed their views on the continuation of the use of the oral history method.