Job satisfaction of expatriate efl teachers in Turkish private K-12 schools: A phenomenological inquiry
Türk K-12 özel okullarında yabancı uyruklu öğretmenlerın iş tatmini: fenomenolojık araştırma
  1. Tez No: 764801
  2. Yazar: XHANA METAJ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETİL ERÖZ TUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen iş tatmini, ve yabancı uyruklu İngilizce öğretmenler, K-12 sistemi Türkiye özel Okulları, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Teacher job satisfaction, expatriate EFL teachers, Turkish private K-12 schools, interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Öğretmenlik mesleğinde küresel hareketliliğin ve yabancı uyruklu İngilizce öğretmenlerinin sayısının artması, bu grubun ev sahibi ülkedeki deneyimlerinin incelemesini önemli kılmıştır. Bu tez çalışması, Türkiye özel okul K-12 sisteminde yabancı uyruklu İngilizce öğretmenlerinin iş tatminini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Arnavutluk vatandaşı olup Ankara'da yaşayan ve çalışan 4 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ortaya konan hedeflere ulaşmak için araştırmacı, bir anket ve üç ayrı yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla İngilizce öğretmenlerinden veri toplamıştır. Katılımcılardan ayrıca bir hafta boyunca günlük tutmaları ve iş tatminlerini herhangi bir şekilde etkileyen belirli olayları yazmaları istenmiştir. Veriler işlendikten sonra her bir vaka için ayrı ayrı analiz edilmiş, katılımcıların benzeştiği veya ayrıştığı bulguları araştırılmış ve üç tema ortaya çıkmıştır. Yorumlayıcı fenomenolojik analizin kullanılması yoluyla yapılan çalışma, öğretmenlerin, işyerindeki ilişkiler, toplulukta başarı ve başarının taktir edilmesinde benzeşen çeşitli iş tatminlerine sahip vi olduklarını ortaya koymuştur. Zaman zaman bu seviyelerde yükselmeler olsa da düşük iş tatmini deneyimlemeleri ve çalışma ortamı maruziyeti sebebiyle işlerine ve birlikte çalışılan topluluğa olan sevgilerinin gölgede kaldığı gözlemlenmiştir. Bu temalar, yabancı uyruklu İngilizce öğretmenlerinin daha yüksek düzeyde iş tatminine ulaşması için Türk özel K-12 okulları tarafından iyileştirici adımlar atılması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
With the increase in global mobility in the teaching profession and the rising number of expatriate EFL teachers, it is important to study this group's experiences in the host country. This thesis study aimed to investigate the job satisfaction of expatriate EFL teachers in the Turkish private K-12 system. The study was carried out with 4 participants coming from the United States, Canada, and Albania and living and working in Ankara during the 2021-2022 academic year. To reach the objectives, outlined in this study, the researcher collected the data from the expatriate EFL teachers through a survey and a series of three semi-structured interviews. The participants were also asked to journal over the course of one week and write down any specific incidents that affect their job satisfaction one way or another. The data were analyzed separately for each participant after each case was reported, the researcher looked for ways in which the participants converge or diverge, and three themes emerged. Using interpretative phenomenological analysis, the study revealed that the teachers have varying definitions of job satisfaction that converged in their prioritizing relationships, community, achievement, and recognition of achievement; they experienced low levels of job satisfaction, even though at times there were iv upswings in these levels; and love for the job and community overshadowed by contextual aspects. Following these themes, it became clear that steps should be taken by Turkish private K-12 schools to ensure higher levels of satisfaction for expatriate EFL teachers.