Kodlama eğitiminin KKTC'deki ilköğretim öğrencileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 764877
  2. Yazar: HASAN MUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGAY KARANFİLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarsız kodlama, Bilgisayarlı kodlama, Kodlama, Kodlama eğitimi, Programlama, 21. Yüzyıl teknolojileri, Coding, Coding education, Computerless coding, Computerized coding, Programming, 21st century technologies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı kodlama eğitiminin KKTC'deki ilköğretim öğrencileri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Ana problem kodlama eğitiminin ilköğretim eğitimi çağındaki çocukların bilişsel gelişimlerine etkilerinin incelenmesi üzerinedir. Daha önceleri yapılmış olan birçok araştırma ve kodlama eğitiminin etkileri üzerine yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir. Böylece araştırmanın amacı kapsamında kodlama eğitiminin ilköğretim öğrencileri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 10-11 yaş aralığında olan öğrencilere programlama ve kodlama eğitimi verilerek öğrenciler üzerindeki etkisinin gözlemlenmesi amacı ile karma yöntem kullanılmıştır. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi olarak deneysel desen türlerinden olan zayıf deneysel desenlerden kabul edilen tek grup öntest/sontest desenin kullanılması uygun görülmüştür. Nitel araştırma yöntemi olarakta durum çalışmasından faydalanılmıştır. Nicel veriler katılımcı öğrencilere eğitim öncesi ve sonrası uygulanan beceri testi ile toplanmıştır. 2020-2021 öğretim yılı içerisinde Lefkoşa ilçesinde öğrenim görmekte bulunan 12 ilköğretim öğrencisine 5 haftadan oluşan bir eğitim verilerek bu eğitime ilişkin belirli uygulamalar yapılmıştır. Çalışma COVİD-19 salgını ortamında gerçekleşmesinden dolayı öğrencileri ve bizi tehlikeye atmamak gerekçesi ile online ortamda gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizi SPSS 24.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde bağımlı örneklem T-testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise öğrencilere eğitim sonrası uygulanan yarı-yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Elde edilebilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğrencilere uygulanan ön-test ve son-test uygulaması verileri incelendiğinde öğrencilerin eğitimden sonra puanlarında anlamlı bir artış olduğu görülmektedir. Öğrenciler üzerinde uygulanan yarı-yapılandırılmış form görüşmelerine bakılacak olursa öğrenciler eğitim için planlanan süreci son derece keyifli, eğlenceli ve kendileri için faydalı olarak belirtmiştir. Öğrenciler eğitimin başında uygulanan bilgisayar kullanmadan yapılan kodlama etkinliklerini bilgisayarlı kodlama eğitimi aşamasına zemin hazırladığı kanısına varmıştır. Öğrenciler bilgisayarlı ortamda aldıkları kodlama eğitimini bilgisayarsız ortamda almış oldukları eğitime göre daha fazla benimsemişlerdir. Bilgisayarlı ortamdaki eğitimi daha faydalı ve etkili bulmuşlardır. Öğrencilerin daha sonraki dönemlerde kodlama ve programlama üzerine kendilerini geliştirme isteklerinin arttığı gözlemlenmiştir. Araştırmamın sonuçlarına genel anlamda bakıldığında öğrenciler üzerlerinde uygulanan kodlama ve programlama eğitimi öğrencilerin kodlama kabiliyetlerini arttırmıştır. Bununla birlikte bilgisayar kullanmadan uygulanan kodlama eğitiminin, bilgisayar kullanarak uygulanan kodlama eğitiminden önce yapıldığında öğrenciler üzerindeki verim daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin bilgisayar kullanarak kodlama öğrenirken üretmekten keyif aldıkları ve bununla birlikte kendilerinin yaptıkları oyunları oynarken daha fazla keyif aldıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of coding education on primary school students in TRNC. The main problem is on examining the effects of coding education on the cognitive development of children at the age of primary education. Many previous studies and studies on the effects of coding education were examined. Thus, within the scope of the research, the positive and negative effects of coding education on primary school students were tried to be determined. For this purpose, a mixed method was used to observe the effects on students by giving programming and coding training to students aged 10-11. In this study, it was deemed appropriate to use the single group pretest/posttest design, which is considered one of the weak experimental designs, as a quantitative research method. Case study was also used as a qualitative research method. Quantitative data were collected with the skill test applied to the participant students before and after the training. In the 2020-2021 academic year, 12 primary school students studying in the district of Nicosia were given a 5-week education and certain applications were made regarding this education. Due to the fact that the study took place in the environment of the COVID-19 epidemic, it was carried out online in order not to endanger the students and us. The analysis of the quantitative data was carried out with the SPSS 24.0 program. Dependent sample t-test was used in the analysis of the data. Qualitative data were collected through semi-structured interview forms applied to the students after the training. Obtained data were analyzed by content analysis method. When the pre-test and post-test application data applied to the students are examined, it is seen that there is a significant increase in the scores of the students after the education. Judging from the semi-structured form interviews applied to the students, the students stated that the process planned for the education was extremely enjoyable, fun and beneficial for them. The students concluded that the coding activities applied at the beginning of the education without using a computer laid the groundwork for the computerized coding education stage. Students adopted the coding education they received in a computerized environment more than the education they received in a non-computerized environment. They found computerized education more beneficial and effective. It was observed that the students' desire to improve themselves on coding and programming increased in the following periods. Looking at the results of my research in general terms, the coding and programming education applied on the students increased the coding skills of the students. However, it has been observed that the efficiency on students is higher when the coding training applied without using a computer is done before the coding training applied using a computer.