Türkiye – Yunanistan ilişkilerinde Batı Trakya sorunu
  1. Tez No: 764912
  2. Yazar: EBU BEKİR SIDDIK NİZAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DİREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprus Problem, Greece, Security, Türkiye, Western Thrace
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
“Türkiye – Yunanistan İlişkilerinde Batı Trakya Sorunu”adlı bu tez çalışmasının temel gayesi Türk-Yunan ilişkileri doğrultusunda yaşamına Batı Trakya'da devam eden Türklerin yaşadıkları zorlukları ifade etmektir. Bu yaşanan zorlukları ele alınıp incelenirken yeri gelince Yunanistan'ın bölgesel politikaları yeri gerince bölgeye Türkiye'nin yaklaşımı tek tek değerlendirmeye alınmıştır. Bunlara ek olarak da, azınlıkların bu tutumlar karşısında nasıl bir yol izlediği de değerlendirilmiştir. Tarihsel boyuttan bir inceleme yapıldığında azınlıkların, haklarını arama mücadelelerinde demokrasiye uygun bir anlayışa sahip olarak adımlar atmayı tercih ettiği görülmektedir. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının etkin çalışması sonucunda azınlıklar, bir olarak adım atmanın verdiği güç hissi ile seslerini daha fazla çıkarıp kendilerini duyurmaya çalışmıştır. Fakat Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra Yunanistan'ın sürdürdüğü etkin ve istikrarlı asimile politikaları karşısında azınlıkların bu adımları yeterli olmamıştır. Türk azınlıklarının eğitim ve sosyo-kültürel yaşam alanlarındaki yaşadıkları, karşılaştığı sorunlar, bu tezin temelini oluşturmaktadır. Karşılaşılan sorunlara, azınlıklar, çoğunluklar, Türkiye ve uluslararası platformlarda yaklaşımlar bu çalışmada ele alınan başlıklardır. Anahtar Kelime: Batı Trakya, Güvenlik, Kıbrıs Sorunu, Türkiye, Yunanistan,
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis, titled as“Western Thrace Problem within the Relations of Türkiye - Greece”, is to express the difficulties experienced by the Turks who continue their lives in Western Thrace in line with Türkiye - Greek relations. During the analyse and handling of these difficulties, both the regional policies of Greece and Türkiye's approach to the region have been evaluated one by one. In addition to these, it has been evaluated how minorities follow these attitudes. When a historical analysis is made, it is seen that minorities prefer to take steps in their struggle to seek their rights by having an understanding suitable for democracy. Minorities tried to make their voices heard more and more especially with the help of nongovernmental organizations, which brings them together as one and gave them a feeling of power. However, in the face of the effective and stable assimilation policies of Greece after the Lausanne Peace Treaty, these steps of the minorities were not enough. The problems faced by Turkish minorities in the fields of education and sociocultural life form the basis of this thesis. Approaches to the problems encountered by minorities, majorities, Türkite and international platforms are the topics covered in this study.