Kanal İstanbul projesinin PESTLE bileşenleri üzerine bir AHP analizi
PESTLE of the Canal İstanbul project an AHP analysis on its components
  1. Tez No: 764931
  2. Yazar: SERKAN YILDIRIMTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Marine, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kanal İstanbul, Süveyş Kanalı, Panama Kanalı, Kuzey Denizi Kanalı, Kiel Kanalı, Swot, Pestle, AHP, Canal Istanbul, Suez Canal, Panama Canal, North Sea Canal, Kiel Canal, Swot, Pestle, AHP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kanal İstanbul Projesi son çeyrek asrın en yoğun konuşulan, üzerinde haber yapılan bir konu olmuştur. Proje sadece ekonomik anlamda değil; siyasal, çevresel, politik, teknolojik, hukuksal manada da tartışılmaktadır. En yoğun tartışma konusu, çevre üzerinde yapılmış olmakla birlikte, projenin varlığı durumunda nasıl bir ekonomik etkinin oluşacağı üzerinde çok yoğun literatür bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Kanal İstanbul Projesinin gerçekleşmesi halinde projenin sağlayacağı politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, yasal ve çevresel anlamda etkilerin ağırlıklarının belirleneceği bir AHP analizi yapılmıştır. Çalışmanın metodolojisinde literatür taraması öncelikli olarak yapılmış ve ardından PESTLE analizi doğrultusunda, etkenlerin incelenmesi ve ortaya çıkartılmış olması ve etkenlerin her birinin ağırlığının belirlenmesi şeklinde fenomenolojik bir analiz yapılmıştır. Çalışmanın neticesinde Kanal İstanbul Projesinin yapımı ve gerçekleşmesi durumunda hangi boyutların hangi ağırlıklarla etkili olduğu bulunmuştur. En etkili boyutun Jeo-Politik ve stratejik unsurları içeren politik boyutun olduğu sonucuna varılmıştır. Sosyal ve Çevresel eleştirilerin ise iletişim ve bilgi noksanlığından kaynaklandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Canal Istanbul Project has been the most talked about and news topic of the last quarter century. The project is discussed not only in the economic sense, but also in the political, environmental, political, technological, and legal sense. Although the most intense debate has been on the environment, there is not a lot of literature on what kind of economic impact will occur in the event of the existence of the project. In this study, an AHP analysis was conducted to determine the weights of the political, economic, social, technological, legal, and environmental impacts that the project will provide in case of realization of the Canal Istanbul Project. In the methodology of the study, a literature review will be made primarily, and then a phenomenological analysis will be made in the direction of pestle analysis, in the form of examining and revealing the factors and determining the weight of each of the factors. As a result of the study, it was concluded that the strengths of the project were more effective, and the threats were more intense than the opportunities, on the score obtained by basing a qualitative study on quantitative measures. It has been found that which dimensions and which weights are effective in the construction and realization of the Kanal Istanbul Project. It has been concluded that the most effective dimension is the political dimension, which includes geo-political and strategic elements. It is seen that the social and environmental criticisms are caused by the lack of communication and information.