'Sanat dünyaları'nı yeniden düşünmek-Türkiye'deki 'Beatmaker'lara dair becker'cı bir analiz
- Tez No: 765035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beatmaker, Howard Becker, Müzik Üretimi, Sanat Dünyaları, Beatmaker, Howard Becker, Music Production, Art Worlds
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ses kayıt teknolojilerinin gelişimi beraberinde müzik üretimi biçimlerinde yeni iş kolları doğurmuştur. Bunlardan birisi de özellikle Rap/Hip-Hop müziklerini üreten“beatmaker”lardır. Bu tez çalışmasında Türkiye müzik sektöründe profesyonel olarak yer edinen 10 beatmaker'la görüşülmüştür. Araştırmada beatmaker'ların içkin dinamikleri ve müzik üretim süreçlerinin nasıl olduğu tayin edilmesi, beatmaker'ların Howard Becker'ın Sanat Dünyaları analizinde nerede konumlandığını anlamak amaçlanmıştır. Alanın spesifik özelliklere ve derin anlamlandırma ihtiyacı olduğundan ötürü bu çalışma nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Yapılan 10 derinlemesine görüşme neticesinde beatmaker'ların dijital tabanlı müzik yaptığı, MIDI ses ve sample kullanımının yoğun olduğu ve tekil müzik üretimi yaptığı bulgusuna erişilmiştir. Beatmaker'ların, Becker'ın Sanat Dünyaları analizinde yer alan, sanatsal üretimin geniş çaplı iş bölümüne dayalı olması konusunda farklı konumlanmaktadır. Yapılan analiz sonucu Becker'cı bakış açısıyla beatmaker'ların sanatsal üretimin çekirdek faaliyetlerinde iş bölümünün geleneksel müzik üretimine göre sınırlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with the development of sound recording technologies, new business lines have emerged in the form of music production. One of those lines is the“beatmaker”which produces Rap&Hip-hop music especially. In this thesis study, 10 professional beatmakers in the Turkish music industry were interviewed. The aim of the study was to understand the immanent dynamics of the beatmakers, observe the processes of the music production, determine where the beatmakers are placed in the analysis of the Art Worlds of Howard Becker by discussing. As this field of study needs specific features and deeper explanation, it was designed as a qualitative study. As a result of 10 in-depth interviews, it was found that the beatmakers make digital based music, use MIDI sound, sample intensively and produce singular music. The beatmakers dont reflect the entire large scale business part of the artistic production which is included in the analysis of the Art Worlds of Becker. According to the result of the analysis and Beckerian perspective, it has been concluded that the business part of the artistic production in the core activities of the beatmakers is limited compared to the traditional music production.