Girişimsel çıkış davranışına beşeri sermaye faktörlerinin etkisinin araştırılması: Karabük ili örneği
The effect of human capital factors in entrepreneurial exit behaviour: Karabük province research
- Tez No: 765064
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Girişimsel Çıkış, Beşeri Sermaye, Entrepreneurship, Entrepreneur, Human Capital, Entrepreneurial Exit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Girişimcilik bireylerin algıladıkları girişimsel fırsatlardan yararlanmak için işletme kurmalarını ya da ortak olmalarını kapsamaktadır. Girişimcilik bir süreçtir. Girişimciler bu süreci işin kurulması ile tamamlamaktadırlar. Girişimcilik araştırmalarında, işletme kurma davranışının açıklanmasına yönelik beşeri sermaye teorisi bakış açısı literatürde uzun zamandır yer almaktadır. Girişimsel davranışların açıklanmasında beşeri sermaye yaklaşımı genel beşeri sermaye ve girişimciliğe özgü beşeri sermaye olarak iki kısımda incelenmektedir. İşletmenin kapatılması genel olarak başarısızlık olarak algılanmaktadır. Ancak literatürde çok sayıda araştırma, işletme kapatmanın genel olarak başarısızlık olarak açıklanamayacağını vurgulamaktadır. Girişimsel çıkış kavramı, bu durumu açıklamak için literatüre sunulmuştur. Bazı örneklerde girişimci işletmesini satmakta ve başka işletmeler kurmaya devam edebilmektedir. Bu durumda işletme devam etmekte girişimcinin girişimcilik kariyeri de devam etmektedir. Bazen ise girişimci işletmesini devir ederek girişimcilik kariyerini sonlandırmaktadır. Çalışmanın amacı girişimsel çıkış davranışı üzerinde beşeri sermaye faktörlerinin etkisinin araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship involves individuals starting a business or becoming a partner to take advantage of the entrepreneurial opportunities they perceive. Entrepreneurship is a process. Entrepreneurs complete this process with the establishment of the business. In entrepreneurship research, the human capital theory perspective for explaining business start-up behavior has been in the literature for a long time. The human capital approach in explaining entrepreneurial behaviors is examined in two parts as general human capital and entrepreneurial human capital. Closing the business is generally perceived as a failure. However, many studies in the literature emphasize that closure cannot be explained as a failure in general. The concept of interventional exit has been presented to the literature to explain this situation. In some instances, the entrepreneur sells his business and may continue to set up other businesses. In this case, the business continues and the entrepreneurial career of the entrepreneur continues. Sometimes, the entrepreneur ends his entrepreneurial career by transferring his business. The aim of the study is to investigate the effect of human capital factors on entrepreneurial exit behavior.