Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin cebirsel düşünme becerilerinin incelenmesi
Examination of the algebraic thinking skills of secondary school 7th and 8th grade students
- Tez No: 765075
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cebirsel Düşünme, Sembol ve Cebirsel İlişkiler, Çoklu Gösterim, Genellemeleri Formüle Etme, SOLO Taksonomi, Algebraic Thinking, Symbol and Algebraic Relations, Multiple Notation, Formulating Generalizations, SOLO Taxonomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Cebirsel düşünme nicel durumları göstererek değişkenler arasındaki ilişkiyi açık hale getirebilme kapasitesi olarak tanımlanmaktadır. Öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerinin belirlenmesi daha üst sınıflarda çözüm önerileri sunmak ve öğretim programının değerlendirilmesine katkı sunma bağlamında gereklidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin cebirsel düşünme becerilerini incelemektir. Çalışma kapsamımda Türkiye'nin güneyindeki bir büyükşehrin ilçesinde bulunan iki ortaokulun 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören 251 öğrenciden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak 6 açık uçlu sorudan oluşan bir form oluşturulmuştur. Verilerin analizinde öncelikle her bir öğrencinin her soruya yapmış oldukları çözümler SOLO taksonomisine göre analiz edilmiştir. Değişkenler arası ilişkinin düzeyini belirlemek için ise olasılık katsayısı değerine bakılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sınıf bazında incelendiğinde öğrencilerin semboller ve cebirsel ilişkileri kullanma, çoklu gösterimlerden yararlanma ve genellemeleri formüle etme becerileri ile SOLO taksonomi düzeyi arasında yüksek bir ilişki olduğu söylenebilir. Aynı zamanda cebirsel düşünme düzeyleri ile SOLO taksonomi düzeyi arasında yüksek bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Algebraic thinking is defined as the capacity to make clear the relationship between variables by showing quantitative situations. Determining the algebraic thinking levels of the students is necessary in the context of presenting solution suggestions in higher grades and contributing to the evaluation of the curriculum. In this context, the aim of the study is to examine the algebraic thinking skills of secondary school 7th and 8th grade students. Within the scope of my study, data were collected from 251 students studying in the 7th and 8th grades of two secondary schools located in a district of a metropolitan city in the south of Turkey. A form consisting of 6 open-ended questions was created as a data collection tool. In the analysis of the data, first of all, the solutions of each student to each question were analyzed according to the SOLO taxonomy. In order to determine the level of the relationship between the variables, the value of the probability coefficient was checked. According to the results of the research, it can be said that there is a high correlation between the students' ability to use symbols and algebraic relations, to benefit from multiple representations, and to formulate generalizations, and the SOLO taxonomy level when examined on classes. At the same time, it was determined that there was a high correlation between algebraic thinking levels and SOLO taxonomy level.