Mirasçıların tereke borçlarından sorumluluğu
Liability of heirs for estate debts
- Tez No: 765074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE TURAN BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mirasbırakan, Mirasçı, Tereke, Tereke Borçları, Miras Ortaklığı, Müteselsilen ve Şahsi Malvarlığı ile Sorumluluk, Heir, Inheritor, Estate, Estate debts, Inheritance partnership, Jointly and Personally Liable
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Miras hukukunun temel kavramlarından biri olan tereke, ölen bir kişinin geride bıraktığı; intikale elverişli mallarının, haklarının, alacak ve borçlarının tümünü ifade etmektedir. Mirasbırakan, ölüm olgusunun gerçekleşmesi neticesinde malvarlığını mirasçılarına intikal ettiren gerçek kişidir. Gerçek bir kişinin ölmesi ya da kişiliğinin sona ermesi neticesini doğuran olayların gerçekleşmesiyle miras açılır. Mirasın açılması neticesinde de, mirasbırakanın terekesinde yer alan haklar ve borçlar mirasçılara intikal eder. Türk miras hukukunda mirasın kazanılmasında kabul edilen kendiliğinden iktisap ilkesince, mirasçının terekeyi kazanmasında herhangi bir irade açıklaması aranmayacaktır. Ayrıca Türk miras hukukunda kabul edilen bir diğer ilke olan külli halefiyet ilkesince de, mirasbırakanın ölümüyle terekedeki hak ve borçlar bir kül halinde mirasçılara intikal edecektir. Bu iki ilke neticesinde mirasçılar, mirasbırakanın ölümüyle hak ve borçlarına sahip olacaklardır. Mirasçılara intikal eden mirasbırakanın borçları tereke içerisinde yer alarak; terekenin borcunu oluşturacaktır. Bu borçlar; mirasbırakanın ölümü anında mevcut olan borçları ve ölümünden sonra ortaya çıkan borçlarıdır. Mirasçılar bu borçlardan kanundan doğan miras ortaklığı neticesinde müteselsilen sorumlu olmalarının yanı sıra şahsi malvarlıklarıyla da sorumlu olacaklardır.
Özet (Çeviri)
Inheritance, one of the basic concepts of inheritance law refers to all of the transferable goods, rights, receivables and debts left behind by a deceased person. Inheritance is the real person who transfers his assets to his heirs as a result of the realization of the death phenomenon. The inheritance is poened with the realization of events that result in the death of a real person or the end of her/ his personality. As a result of the opening of the inheritance the rights and debts in the inheritance of the inheritance pass to the heirs. According to the principle of self – acquisition accepted in the acquisition of inheritance in Turkish inheritance law no statement of will will be sought fort he heir to acquire the estate. In addition, in accordance with the principle of universal succession, which is another principle accepted in Turkish inheritance law, the rights and debts in the estate will be transferred to the heirs as a whole with the death of the legator. As a result of these two principles, the heirs will have their rights and debts upon the death of the inheritor. The debts of the inheritance passed on to the heirs will be included in the estate and will constitute the debt of the estate. These debts are the debts that exist at the time of the decedent's death and the debts that arise after her/ his death. In addition to being jointly and severally liable for these debts as a result of the inheritance partnership arising from the law, they will also be liable with their personal assets.