Rekreatif faaliyetlere katılan bireylerin yalnızlık ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between lonely and aggression levels of individuals participating in recreative activities
  1. Tez No: 765076
  2. Yazar: BAYRAM KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreatif Faaliyet, Yalnızlık, Saldırganlık, Recreation, Recreational Activity, Loneliness Aggression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; Kayseri il merkezindeki spor tesislerinde rekreatif faaliyetlere katılan ve katılmayan bireylerin yalnızlık ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesidir. Çalışma Kayseri il merkezindeki Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Spor A. Ş. ve özel spor tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma çalışma grubu üzerinden yürütülmüştür. Çalışma grubu Kayseri il merkezinde bulunun rekreatif faaliyet yürüten tesislerde rekreatif faaliyetlere katılan 5328 kişiden 400 kişi ve herhangi bir rekreatif faaliyete katılmayan 400 kişi tesadüfi yöntem ile seçilerek oluşturulmuştur. Rekreatif faaliyetlere katılan 400 kişi ve bu tesislerde rekreatif faaliyetlere katılmayan 400 kişi üzerinden yürütülmüştür. Çalışma kapsamında rekreatif faaliyetlere katılan ve katılmayan bireyler hakkında bilgi toplamak için kişisel bilgi formu, Russel, Peplau ve Ferguson (1978) 'UCLA Yalnızlık Ölçeği' ve Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilen ve Can (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan 'Saldırganlık Ölçeği' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunca, bireylerin rekreatif faaliyetlere katılma durumuna göre tanımlayıcı özellikleri incelendiğinde, yaş, medeni durum ve öğrenim durumu değişkenleri açısından anlamlı farklılığa rastlanılmıştır. Diğer taraftan bireylerin rekreatif faliyetlere katılma durumu ile yalnızlık ve saldırganlık arasındaki ilişkileri incelendiğinde; yalnızlık, saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve dolaylı saldırganlık alt boyutları açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Rekreatif etkinliklere katılanlarda yalnızlık ve saldırganlık puanlarının tanımlayıcı özelliklere göre farklılaşma durumu incelendiğinde; yalnızlık, saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve dolaylı saldırganlık alt boyutlarında yaş öğrenim durumu, medeni durum, değişkenleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenin de anlamlı farklılığa rastlanılmamıştır. Rekreatif etkinliklere katılmayanlarda yalnızlık ve saldırganlık puanlarının tanımlayıcı özelliklere göre farklılaşma durumu incelendiğinde; yalnızlık, saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve dolaylı saldırganlık alt boyutlarında cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve medeni durum değişkenleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the loneliness and aggression levels of individuals who participate and do not participate in recreational activities in sports facilities in Kayseri city center. The study was carried out at the Spor A. Ş. of the Provincial Directorate of Youth Sports and special sports facilities in the city center of Kayseri. The research was conducted through the working group. The working group was formed by randomly selecting 400 people out of 5328 people who participated in recreational activities and 400 people who did not participate in any recreational activities in the facilities that carry out recreational activities in Kayseri city center. It was conducted over 400 people who participated in recreational activities and 400 people who did not participate in recreational activities in these facilities. Personal information form for collecting information about individuals who participate and do not participate in recreational activities within the scope of the study, the 'UCLA Loneliness Scale' developed by Russel, Peplau and Ferguson (1978) and the 'Aggression Scale' developed by Buss and Perry (1992) and adapted to Turkish by Can (2002) were used as data collection tools. IBM SPSS 22 statistical package program was used for the analysis of the data. As a result of statistical analyses, when the descriptive characteristics of individuals were examined according to their participation in recreational activities, a significant difference was found in terms of age, marital status and educational status variables. On the other hand, individuals ' participation in recreational activities with the status and aggression examined the relationship between loneliness; loneliness, a total of aggression, physical aggression, verbal aggression, anger, hostility, and indirect aggression in size, a statistically significant difference was detected. According to the characteristics of those who participated in recreation activities descriptive differentiation status and aggression scores when examining loneliness, loneliness, a total of aggression, physical aggression, verbal aggression, anger, hostility, and indirect aggression size, age, education status, marital status, significant differences in terms of variables have been identified. There was no significant difference in the gender variable. Prevention of participation in recreation activities and aggression scores when examining the differentiation status according to the characteristics descriptive of loneliness, loneliness, a total of aggression, physical aggression, verbal aggression, anger, hostility, and indirect aggression in the dimension of gender, age, educational status and marital status variables, no significant difference was detected.