Covıd-19 pandemisi sürecinde okul öncesi eğitime yeni başlayan özel gereksinimli çocukların okula uyumlarının incelenmesi
Investigating the school adaptation of children with special needs who have just started preschool education during Covid-19 pandemic
- Tez No: 765200
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Covid-19, okula uyum, OUÖDÖ-KF, özel gereksinimli çocuklar, Preschool, Covid-19 pandemic, school adjustment, TRSSA-SF, children with special needs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Covid-19 Pandemisi sürecinde okul öncesi eğitime yeni başlamış olan özel gereksinimli çocukların okula uyum düzeylerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya İstanbul ilinde sınıfında okul öncesi eğitime yeni başlayan özel gereksinimli öğrencisi olan 115'i kadın, 18'i erkek olmak üzere toplam 133 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında, katılımcılara Demografik Bilgi Toplama Formu ve Okula Uyum Öğretmen Derecelendirme Ölçeği Kısa Formu (OUÖDÖ-KF) çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Nicel verilerin toplandığı bu araştırmada ilişkisel tarama modeli ve betimleyici model kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 ile analiz edilmiştir. Normal dağılım şartlarının sağlandığı durumlarda Pearson, sağlanamadığı durumlarda ise Spearman korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler; t-testi, varyans analizi, Kruskal-Wallis Testi ve Mann-Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, çocuğun okula uyum düzeyi ile çocuğun yaşı arasında düşük düzey de olsa pozitif, özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaya başladığı yaş ile negatif korelasyon bulunmuştur. Fakat çocuğun cinsiyeti ve haftalık aldığı özel eğitim ders saati ile okula uyum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bulgular ışığında, ileride yapılacak olan araştırmalar ve uygulamalara yönelik öneriler de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine school adjustment levels of preschool children with special needs during the Covid-19 Pandemic. The participants were 133 teachers (115 female and 18 male) who have preschool kids with special needs in İstanbul. For the purposes of the research, Demographic Information Collection Form and A Short Form of the Teacher Rating Scale of School Adjustment (TRSSA-SF) were administered online to the teachers. In this study, in which quantitative data were collected, correlational and descriptive model were used. The data were analyzed with SPSS 25.00. In the cases where the normal distribution conditions were met, Pearson correlation coefficients were used; when they were not, Spearman correlation coefficients were used. The data collected from the participants were analyzed with t-test, variance analysis, Kruskal-Wallis Test, and Mann Whitney U Test. According to the findings, it was found that there was a weakly positive correlation between the children's school adjustment scores and their ages, and a negative correlation between their school adjustment scores and the age of starting to benefit from special education and support services. However, no significant difference was found between children's school adjustment scores and their genders as well as special education hours received weekly. In light of the findings, suggestions for further research and applications were also discussed.