Koroner yavaş akım ve koroner normal akım olan bireylerde antropometrik ölçümlerin karşılaştırılması
Comparison of anthropometric measurements in individuals with coronary slow flow and coronary normal flow
- Tez No: 765259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP NİSARİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Antropometrik Ölçüm, Koroner Yavaş Akım, Normal Akım, Yavaş Akım, Koroner Normal Akım, Anthropometric Measurement, Anthropometry, Coronary Normal Flow, Coronary Slow Flow, Normal Flow, Slow Flow
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Koroner anjiografi işlemi sırasında tespit edilen koroner yavaş akım (KYA) mikro vasküler bozukluk olarak bilinen bir koroner arter hastalığıdır. Damarın geometrik şekli ve yapısı koroner arterlerde kan akımını etkileyen faktörlerden birisidir. Kardiyovasküler hastalıkların (KVH) risk faktörlerini tahmin etmek ve tedavinin etkinliğini kontrol etmek için antropometrik ölçümler kullanılmaktadır. Bu çalışmada KYA ve koroner normal akım (KNA) olan bireylerde antropometrik ölçümler karşılaştırıldı. Çalışma dahil edilme kriterlerine göre koroner anjiyografide 78 KYA ve 72 KNA tanısı almış bireylerde yapıldı. İstatistiksel analizde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U Testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Çalışma için etik kurul izni ve bireylerden onam alındı. Çalışmamızda KYA olan bireylerin %66.7'sinin cinsiyeti erkek ve yaş ortalaması 52.62±11.23 yıl, KNA olan bireylerin de %68.1'inin cinsiyeti erkek ve yaş ortalaması ise 54.25±12.62 yıldı. Çalışmamızda obez bireylerin %88.1'inin KYA, normal kilolu bireylerin de %75.8'inin KNA olduğu görüldü. TIMI kare sayısı sonuçlarına göre koroner arterlerden A. coronaria sinistra (ACS) (%76.9) en sık tutulan 1. damardı. Tek damar tutulumu olan bireylerden ACS damar tutulumu olan bireylerin kilo, beden kitle indeksi (BKİ), boyun uzunluğu (BU), boyun çevresi (BÇ), bel çevresi (BelÇ), kalça çevresi (KÇ), triceps deri kıvrım kalınlığı (TDK), subscapular deri kıvrım kalınlığı (SDK), bel çevresi/boy uzunluğu (BelÇ/Boy) ve ACD damar tutulumu olan bireylerin de sagittal bel yüksekliği (SBY), TDK, SDK damar tutulumu olmayan bireylerden anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Çift damar tutulumu (ACS+RCX, RCX+ACD ve ACS+ACD) olan bireylerin SBY, TDK, SDK, humerus çapı (HÇ) ve üç damar tutulumu olan bireylerin de kilo, BKİ, BÇ, BelÇ, KÇ, SBY, TDK, SDK, femur çapı (FÇ) ve HÇ damar tutulumu olmayan bireylerden anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç olarak; Kilo, BKİ, BÇ, BU/BÇ, GÜYÇ, BelÇ, KÇ, SBY, TDK, SDK, FÇ, HÇ ve BelÇ/Boy gibi antropometrik ölçümler KYA'nın öngörücüsü olabilirler.
Özet (Çeviri)
Coronary slow flow (CSF) detected during coronary angiography is a coronary artery disease known as microvascular disorder. The geometric shape and structure of the vessel is one of the factors affecting blood flow in the coronary arteries. Anthropometric measurements are used to predict risk factors for cardiovascular diseases (CVD) and to control the effectiveness of treatment. In this study, anthropometric measurements were compared in individuals with CSF and coronary normal flow (CNA). The study was performed in individuals diagnosed with 78 CSF and 72 CNA on coronary angiography according to the inclusion criteria. Descriptive statistics, independent groups t test, Mann Whitney U Test and Chi-square test were used in statistical analysis. Ethics committee approval and individual consent were obtained for the study. In our study, 66.7% of individuals with CSF were male and mean age was 52.62±11.23 years, and 68.1% of individuals with CNA were male and mean age was 54.25±12.62 years. In our study, it was seen that 88.1% of obese individuals had CFS, and 75.8% of normal-weight individuals had CNA. According to the TIMI frame count results, A. coronaria sinistra (ACS) (76.9%) was the 1st most frequently involved coronary artery. Weight, body mass index (BMI), neck length (NL), neck circumference (NC), waist circumference (WC), hip circumference (HC), triceps skinfold thickness (TST) of individuals with ACS vascular involvement among individuals with single vessel involvement, subscapular skinfold thickness (SST), waist circumference/height (WC/H) and sagittal waist height (SWH), TST, SST were found to be significantly higher in individuals with ACD vascular involvement than in individuals without vascular involvement. Individuals with double vessel involvement (ACS+RCX, RCX+ACD, and ACS+ACD) had SWH, TST, SST, humerus diameter (HD) and individuals with three-vessel involvement also had weight, BMI, NC, WC, HC, SWH, TST, SST, femoral diameter (FD), HC were found to be significantly higher than individuals without vessel involvement. As a result; Anthropometric measurements such as weight, BMI, NC, NL/NC, GÜYÇ, WC, HC, SWH, TST, SST, FD, HD and WC/H can be predictors of CSF.