Sağlık hizmetleri coğrafyası açısından Bursa ili
Bursa province in terms of health services geography
- Tez No: 765391
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ZAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Coğrafyası, Sağlık Hizmetleri Coğrafyası, Bursa, Beşeri Coğrafya, Nüfus Coğrafyası, Health Geography, Health Services Geography, Bursa, Human Geography, Populatıon Geography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 508
Özet
Çalışmanın amacı, Bursa ilindeki sağlık hizmetleri ile coğrafi koşullar arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Nüfus bakımından Türkiye'nin dördüncü büyük ili olan Bursa ili sağlık hizmetleri konusunda da gelişme gösteren bir il olmuştur. Bursa ilinde sağlık hizmeti sunan birçok özel ve kamu kurumu, eğitim araştırma hastaneleri, sağlık hizmeti sunan yetkin personel varlığı sağlık hizmetlerinin gelişmesini sağlayan faktörler arasındadır. Bursa ili aynı zamanda 9. sağlık hizmet üst bölgesinde bulunduğundan Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinin sağlık hizmet koordinasyon ve komuta merkezi konumundadır. Çalışma, karma desenli betimsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Elde edilen veriler ArcGIS 10.7 programında haritalara dönüştürülmüş ve anketlerden elde edilen veriler SPPS 25.0 program versiyonu ile analiz edilmiştir. Bursa ilinde fiziki ve beşeri koşulların çevresindeki illere göre daha elverişli olması sağlık hizmetlerinin gelişmesine neden olmuştur. Bursa ilinde bireylerin sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını kolaylaştıran faktörler olduğu gibi zorlaştıran faktörlerde mevcuttur. Sonuç olarak, Bursa'daki sağlık kuruluşları sadece Bursa'ya değil Türkiye'ye hatta yurtdışına sağlık hizmeti sunmaktadır. Bursa ilinde sağlık hizmetlerinin gelişmesinde coğrafi koşulların önemli etkisi olduğu görülmektedir. Beşeri ve doğal koşullar sağlık hizmetlerinin değişmesine, gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bursa'da yetkin ve iyi eğitimli çalışanları istihdam eden özel ve kamu sağlık hizmetlerinde kayda değer bir sayı bulunmaktadır. Ayrıca kentin yasal olarak“ Bölgesel Sağlık Merkezi”olması nedeniyle koordinasyon ve yönetimde komşu il Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'nin ihtiyaçlarına da hitap etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between the health services in Bursa province and its geographical conditions. Bursa which is the fourth largest province in Turkey in terms of population, has also been a province showing improvement in health service. Many private and public institutions provides health services in Bursa; training and research hospitals educational and research hospitals and the competent personal providing health services are among to the factors that contribute to the development of health services. Bursa province is also located in the 9th health service upper region, is the health service coordiantion and command centre of Balıkesir, Çanakkale and Yalova. The study was designed as a descriptive study with mixed pattern. The obtained data were converted into maps in the ArcGIS 10.7 programme and the data obtained from the questionaires were analyzed with the SPPS 25.0 program version. The fact that the physical and human conditions in the province of Bursa are more sensitive than the surrounding provinces has led to the development of health services. There are factors that make it easier for individuals to benefit from health services in the province of Bursa, as well as factors that make it difficult. As a result, health institutions in Bursa offer health services not only to Bursa, but also to Turkey and even abroad. It is observed that geographical conditions have an important effect on the development of health services in the province of Bursa. Human and natural conditions make important contributions to the change and development of health services. There are a significant number of private and public health services in Bursa that employ competent and well-trained employees. In addition, since the city is legally a“Regional Health Center”, it also addresses the needs of neighboring provinces Balıkesir, Yalova and Çanakkale in coordination and management.