Konya Karatay Medresesinin mimari yapısında kullanılan süsleme motiflerinin giysi tasarımlarına yansıtılması
Reflection of ornamental motifs used in the arhitectural structure of Konya Karatay Madrasa of clothing designs
- Tez No: 765408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Karatay Medresesi, Moda Tasarımı, Motif, Süsleme, Giysi Kalıbı, İllüstrasyon, Karatay Madrasah, Fashion Design, Motif, Ornament, Garment Patterns, Illustration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada Karatay medresesinde kullanılan; taş işlemelerinin üzerindeki motiflerin günümüz giyim modasında uygulanmasını sağlayarak, yeniden kullanılmasına ve bu motiflerin korunmasına katkı sağlamak, gelecek nesillere tarihi yapıların kültürel özelliklerini aktarmak amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Konya ili merkez ilçelerinde yer alan Anadolu medreseleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise Karatay Medresesi ve mimari yapısında kullanılan süsleme motifleri oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında Karatay Medresesinde kullanılan mimari motiflerin incelenmesi yapılarak, önce eskiz tasarım çalışmaları yapılmıştır. Bu doğrultuda tasarım öge ve ilkelerine bağlı kalınarak giysi tasarımlarına son halleri verilmiştir. Giysi tasarımlarının çiziminde autodesk, sketchbook ve photoshop uygulamaları kullanılmıştır. Oluşturulan tasarımlarda, biçim ve teknik özelliklerine de yer verilmiştir. Bu alandaki yeni önermeler/tasarımlar, kültüre ve geleneğe sahip çıkmanın yanı sıra, günümüzle uyum içinde buluşması fikri ile çalışılmıştır. Konya Karatay Medresesindeki Mimari Motiflerin Giysi Tasarımlarına Yansıtılması konulu çalışmada; literatür tarama yöntemi kullanılmış olup, araştırmacı medreseyi bizzat inceleyerek süsleme desenlerini fotoğraflamıştır. Elde edilen bilgiler ışığında giysi tasarım uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Buna göre günümüz modasına uygun 50 adet kadın üst dış giyim tasarımı ve teknik çizimi yapılmıştır. Yapılan tasarımlar içinden 25 adet seçilerek müller kalıp sistemine göre kalıpları çizilmiştir. Bulgular bölümünde, her bir tasarıma ait tasarım sunum tabloları, kalıp sunum tabloları ve belirtke tabloları oluşturulmuştur. Tasarım sunum tablolarında; Karatay Medresesinden alınan süsleme motifleri kullanılarak renkli illüstrasyon çizimlerine ve teknik çizimlerine yer verilerek, her bir giysi tasarımında motif, okumalarına, tasarımların kumaş bilgilerine, motiflerin uygulanma tekniklerine ve tasarımların model uygulama bilgilerine yer verilmiştir. Müller kalıp sistemlerini esas alarak ¼ ölçek ile çizilen kalıplar kalıp sunum tablolarında %50 oranda küçültülerek bulgularda yer verilmiştir. Belirtke tablolarında tasarımların, biçimsel ve model özellikleri detaylı olarak incelenerek; beden özellikleri belirtke tablosu, yaka özellikleri belirtke tablosu, kapama özellikleri belirtke tablosu, kol model özellikleri belirtke tablosu, cep model özellikleri belirtke tablosu, desenin uygulandığı bölgeler belirtke tablosu, desen uygulama teknikleri belirtke tablosu, desen uygulama biçimleri belirtke tablosu, desen oluşturma materyalleri belirtke tablosu olarak, toplamda 9 adet belirtke tablosu oluşturulmuştur. Model tasarımlarının analizi hazırlanan belirtke tabloları doğrultusunda yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, by ensuring that motifs on it are applied in today's clothing fashion, contributing to the reuse of the motifs on the stone engravings used in Karatay madrasah and to the preservation of these motifs; and transferring the cultural characteristic of historical buildings to future generations; are aimed. The universe of this study consists of Anatolian madrasahs located in the control distiricts of Konya. The decoration motifs used in yhe Karatay Madrasah and it's architectural structure consist of it's sample. In the scope of work, by being analyzed the architectural motifs used in the Karatay madrasah, sketch design studies have been made, firstly. In this direction, clothing desings have been given their final form by being adhered to desing elements and principles. In the drawing of clothing design 'autodesk sketchbook and photoshop' applications have been used. In the created designs, format and technical features have also being included. In addition to protecting the culture and tradition, the propositions/designs in this area have been studied with the idea of meeting in hormony with the present. In the study ' The Reflection of Architectural Motifs in Konya Karatay Madrasah on Clothing Desings' literature search methods have been used, plus, the researcher have examined the madrasah personally and photographed the ornamental patterns. Thanks to obtained informations, clothing design applications have been carried out. According to this, 50 women's outwear designs and technical drawings have been made. By being chosen 25 of the designs made, theire patterns have been drawn according to the 'Muller patterns system.' In the findings section, for each design;design presentation tables, template presentation tables and specification tables have been created. In the design presentation tables, by being used ornamental motifs taken from Karatay madrasah, by being included color illustration drawings and technical drawings, in each garment design; motif readings, fabric informations of application information of desings have been included. Patterns drawn at a ¼ scale based on Muller patterns system, by being reduced by %50 in mold presentation tables,have been included. In the specification tables, by being examined the formal and model features of designs in detail, 9 specification tables have been created, at total. These are; size specificatios table, collor specification table, closing properties specification table, arm- model specification table, packet-model specification table, table of specification for regions to which the pattern is applied, pattern application techniques specification table, pattern application formats specification table and pattern making materials specification table. Analysis of model designs have been made in accordance with the prepared specification tables.