The impact of climate change on the economic growth of Kenya
İklim değişikliğinin Kenya'nın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 765471
  2. Yazar: MOHAMED DAUD ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KABAKLARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İklim Değişikliği, Kenya, Climate Change, Economic Growth, Kenya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde yaşanan küresel iklim değişikliği ile birlikte ortaya çıkan ekonomik engeller ve sorunlar giderek artmış ve hızla büyümüştür. Bugün ekonomik büyüme, çevre, iş çevrimleri, geçim kaynakları ve genel olarak sosyal refah dahil olmak üzere mikro ve makro ekonomik faktörlerdeki etkileri en optimum seviyeye ulaşmıştır. Bu araştırma, iklim değişikliğinin Kenya Cumhuriyeti'nin ekonomik büyümesine etkisini vaka çalışması olarak incelemektedir. 2000'den 2020'ye kadar olan zaman serisi verileri kullanılmış ve uygulanmıştır. İlk olarak korelasyon testi uygulanmış ve Olağan En Küçük Kare (OLS) kullanılarak yaptığımız analizde de görüldüğü gibi negatif ve pozitif sonuçlar bulunmuştur. Hava kirliliğinin (AP), kişi başına düşen GSYİH ve ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi vardır, bu da ekonomik büyümede 0.02 AP değişikliğinde %1'lik bir artış anlamına gelmektedir. Ayrıca, CO2 emisyonunun kişi başına GSYİH üzerinde olumlu bir etkiye sahip olması ve ekonomik büyüme üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olması bakımından hava kirliliği ile bazı benzerlikleri vardır, yani CO2'deki %1'lik bir artışın ekonomik büyümede -0.40 azalmaya neden olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, kalan dört değişken GSYİH büyümesi ile negatif, LEP ise GSYİH ve ekonomik büyüme ile pozitif ilişkili bulunmuştur. İkinci olarak, çalışma durağanlık testine geçmiş ve çalışmada I(0) ve I(1) olduğu ADF'yi kurmuş, ardından gecikmesi dağıtılmış otoregresif sınır testi (ARDL) yaklaşımının ekonometrik modeli kullanılmıştır. ARDL bulguları, elde edilen F istatistiğinin sınırların altında kalması ve bu çalışmada bahsedilen değişkenler arasında herhangi bir eş bütünleşme sonuçlanmaması nedeniyle sınırdaki değişkenler arasında herhangi bir düzey rasyonalitesinin olmadığını göstermektedir. Son olarak, çalışma, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için CO2 emisyonlarını azaltmayı ve yeşil ekonomileri, güneş sistemini ve yenilenebilir enerjiyi iyileştirmeyi amaçlayan politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing economic obstacles and impediments made by changes in todays' global climate change have increased and rapidly grew which reached at most optimum level by which its implications being seen in micro and macro-economic factors including economic growth, Environment, Business cycles, livelihood and social wellbeing at large. This research investigates the impact of climate change of the economic growth of Republic of Kenya as case study. Time series data from 2000 to 2020 were employed and applied. Firstly, correlation test has been implemented and found that there are negative and positive results, as shown by our analysis using Ordinary Least Square (OLS). The air pollution (AP) has a positive effect on GDP per capita and economic growth which means 1% increase in AP change 0.02 in Economic growth .Furthermore, CO2 emission has some similarity with air pollution in that it has a positive effect on GDP per capita and a negative effect on economic growth meaning that 1% increase in CO2 cause -0.40 decrease in economic growth .Moreover, the resting four variables are found negatively correlated with GDP growth, while LEP is positively correlated with GDP and economic growth. Secondly ,The study passes to test stationarity test and founded ADF that there are I(0) and I(1) in the study then the econometrics model of Autoregressive distributed lag (ARDL) bound testing approach were used. The ARDL findings shows that there are no level rationship among the variables in the bound since the resulted F statistics lies below the bounds and concludes no cointegration among the variables mentioned in this study.Finally ,The study provides policy recommendation aimed at reducing CO2 emissions and improving green economcs ,solar system and renewable energy to promote economic growth and achieve enviromental sustainability.