Dikkat eğitim programının 60-72 aylık çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkatlerine etkisi
The effect of attention training program on 60-72 months-old children's selective and sustained attention skills
  1. Tez No: 765481
  2. Yazar: FATMANUR ÖZTOKLU DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN TEPELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, dikkat becerileri, seçici dikkat, sürdürülebilir dikkat, dikkat eğitimi, dikkat eğitim programı, Pre-school education, attention skills, selective attention, sustained attention, attention training, attention training program
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma Dikkat Eğitim Programı'nın 60-72 aylık çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden deneysel modelde tasarlanan bu araştırmada yarı deneme modellerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Denizli İli Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı iki bağımsız anaokuluna devam eden 30 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Genel Bilgi Formu”ve Manly, vd. (2016) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan“Test of Everday Attention for Children-2 Junior formu”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat ön test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı (p>.05), deneme grubunu oluşturan çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat ön test-son test puanları arasında son test puanları lehine anlamlı farklılık olduğu (p>.05), kontrol grubunu oluşturan çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı (p>.05) tespit edilmiştir. Deneme ve kontrol grubu çocukların seçici dikkat son test puanlarında deneme grubu lehine anlamlı farklılık (p.05) belirlenmiştir. Deneme grubuna son testlerden dört hafta sonra izleme testi uygulanmıştır. Deneme grubunu oluşturan çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat son test ve izleme testi puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı (p>.05) belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında Dikkat Eğitim Programı'nın 60-72 aylık çocukların seçici ve sürdürülebilir dikkat becerilerinin gelişiminde etkili olduğu ve bu etkinin eğitim programının tamamlanmasının ardından geçen dört haftalık süre boyunca kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to as certain Attention Training Program's (ATP) impact on 60-72 month-olds' selective and sustained attention. It was designed as an experimental model. Unequalized control group model was used. Study group consisted of 30 children attending two kindergartens in Acıpayam. Two data collection tools were used; General Information Form and Test of Everday Attention for Children-2 Junior Form developed by Manly et al. (2016) and was adapted to Turkish language by the researcher. It was revealed there was no significant difference between selective and sustained attention pretest scores of children in the experimental and control groups (p>.05); there was a significant difference between selective and sustained attention pretest-posttest scores of children in the experimental group in favor of the posttest scores (p>.05); there was no significant difference between selective and sustained attention pretest-posttest scores of children in the control group (p>.05). There was also a significant difference in favor of experimental group in the selective attention post-test scores of the experimental and control group children (p.05). The follow-up test was applied to the experimental group four weeks after the post-tests. There was no significant difference between selective and sustained attention post and follow-up test scores of the children in the experimental group (p>.05). It was concluded that the Attention Training Program was effective in the development of selective and sustained attention of 60-72 month-olds and this effect was permanent four weeks after the completion of the training program.