Affecting factors on physical activity in patients after cardiac surgery
Kardiyak cerrahi geçirmiş olgularda fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörlerin incelenmesi
- Tez No: 765491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BÜYÜKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar, kalp cerrahisi, fiziksel aktivite, ağrı, fonksiyonel kapasite, kinezyofobi, yorgunluk, yaşam kalitesi, Cardiovascular diseases, cardiac surgery, physical activity, pain, functional capacity, kinesiophobia, fatigue, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kalp ve kan arterleri kardiyovasküler sistemi oluşturur. Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) olarak bilinen kalp ve kan damarı sorunları arasında koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık ve doğuştan kalp hastalığı bulunur. Dünya çapında en yaygın ölüm ve sakatlık nedeni kardiyovasküler hastalıktır (KVH) ve bu eğilimin devam etmesi muhtemeldir. Kardiyovasküler sistem, endokardit, romatizmal kalp hastalığı ve iletim sistemindeki düzensizlikler dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlara karşı hassastır. KVH, kalp kapak hastalığına neden olan romatizmal ateş ve iskemik inme ile sonuçlanan atriyal fibrilasyonlu hastalarda emboli gibi çeşitli etiyolojilerden doğrudan kaynaklanabilmesine rağmen, ateroskleroz gelişimi ile ilişkili risk faktörlerini ele almak çok önemlidir. KVH'nin patofizyolojisi. İlaç tedavisi, fiziksel aktivite, iyi beslenme ve kalp ameliyatı, KVH tedavisinin temel dayanaklarıdır. KVH'yi tedavi etme yollarının sayısı hızla arttıkça, kalp cerrahisi daha az invaziv hale geldi ve KVH'den ölümler azaldı. Ameliyattan sonraki zaman zor olabilir. Ağrı, anksiyete, depresyon, hareket edememe, nefes alma sorunları, yeterince uyuyamama, yorgun hissetme gibi fiziksel ve zihinsel problemler ve semptomlar yaşam kalitesini düşürebilir ve vücudun çalışmasını zorlaştırabilir. Yeterli düzenli fiziksel egzersiz, sonraki kardiyak olaylar, hastaneye yatışlar, semptomlar, üzüntü, kaygı riskini azaltır ve yaşam kalitesini artırır. Kalp ameliyatından sonra fiziksel aktivite bireylerin iyileşmesine yardımcı olurken, hareketsizlik iyileşmeyi bozabilir. Kalp ameliyatı sonrası fiziksel egzersiz olumsuz sonuçlardan kaçınmak için çok önemli olsa da, ameliyat sonrası hastanın fiziksel aktiviteye katılımı tipik olarak yetersiz olmuştur. Bu çalışma kalp cerrahisi için Ibin AL-Bitar hastanesinde yapılmıştır. Çalışmaya yaşları (18-75) arasında kalp cerrahisi sonrası (185=Erkek ve 115=Kadın) 300 hasta gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar, ameliyat sonrası ilk hafta boyunca kalp cerrahisi için Ibin AL-Bitar hastanesindeki cerrahi servislerden seçildi. Hastalar Kısa Form Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (KF-UFAA), Kısa Form-36 sağlık anketi (KF-36), Görsel Analog ölçeği (GAÖ), ağrı katastrofi ölçeği (AKÖ), Kinezyofobi için Tampa ölçeği (TÖK-11), Dispne-12 anketi (D-12), Pittsburgh uyku kalite indeksi (PUKI), kardiyak depresyon ölçeği (KDÖ), yorgunluk şiddeti ölçeği (YSÖ), 6 dakikalık yürüme testi (6DYT) sonuç ölçümleri olarak kullanılmıştır. Hastaların tümü ameliyat sonrası ilk hafta boyunca ölçek ve testleri tamamladı. İstatistiksel analizde, KF-UFAA puanının fiziksel aktivite türü, ameliyat sonrası değerlendirme günü, VAÖ puanı (istirahatte ve aktivitede), AKÖ, PUKI, YSÖ, TÖK-11, D-12 ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi vardı. , KDÖ, 6DYT ve KF-36'nın fiziksel işlevsellik alt ölçeği, P değeri < 0,001. Kalp cerrahisi sonrası fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladığımız bu çalışmada, ameliyat sonrası kalp hastalarında yorgunluk, kinezyofobi, uyku bozuklukları, depresyon, nefes darlığı, ağrı ve ağrı katastrofisinin fiziksel aktiviteyi olumsuz etkilediğini bulduk. Ayrıca fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitelerindeki iyileşmenin fiziksel aktivitelerde de artışa yol açtığını gözlemledik. Aralık 2022, 81 sayfa.
Özet (Çeviri)
The heart and blood vessels make up the cardiovascular system. Heart and blood vessel problems known as cardiovascular diseases (CVD) include coronary heart disease, cerebrovascular disease, and congenital heart disease. The most common cause of mortality and disability worldwide is cardiovascular disease (CVD), and this trend is likely to continue. The cardiovascular system is susceptible to a wide range of issues, including endocarditis, rheumatic heart disease, and irregularities in the conduction system. Although CVD may directly result from a variety of etiologies, including rheumatic fever that causes valvular heart disease and emboli in patients with atrial fibrillation that result in ischemic stroke, addressing risk factors associated with the development of atherosclerosis is crucial because it is a common factor in the pathophysiology of CVD. Drug treatment, physical activity, good eating, and heart surgery are the mainstays of CVD treatment. As the number of ways to treat CVD has grown quickly, cardiac surgery has become less invasive, and deaths from CVD have gone down. The time after surgery can be hard. Physical and mental problems and symptoms, such as pain, anxiety, depression, the inability to move, breathing problems, not getting enough sleep, and feeling tired, can lower the quality of life and make it harder for the body to work. Adequate, regular physical exercise lowers the risk of subsequent cardiac events, hospitalizations, symptoms, sadness, anxiety, and enhances quality of life. Physical activity after cardiac surgery helps individuals recover, whereas inactivity can impair recovery. Even though physical exercise following heart surgery is crucial for avoiding negative outcomes, postoperative patient participation in physical activity has typically been insufficient. This study was conducted at Ibin AL-Bitar hospital for cardiac surgery. 300 patients after cardiac surgery (185=Male and 115=Female) range of their ages (18-75) years voluntarily participated in the study. Participants were selected from surgical wards in the Ibin Al-Bitar hospital for cardiac surgery during first week postoperative. Patients were evaluated with Short-Form International Physical Activity Questionnaire (SF-IPAQ), Short Form-36 health survey (SF-36), Visual Analogue Scale (VAS), pain catastrophizing scale (PCS), Tampa scale for kinesiophobia (TSK-11), Dyspnea-12 questionnaire (D-12), Pittsburgh sleep quality index (PSQI), cardiac depression scale (CDS), fatigue severity scale (FSS), 6-minute walking test (6MWT) are used as outcome measurements. All of the patients completed scales and tests during the first week postoperatively. In statistical analysis, there was a statistically significant association between the SF-IPAQ score and type of physical activity, day of assessment after surgery, VAS score (at rest and at activity), PCS, PSQI, FSS, TSK-11, D-12, CDS, 6MWT and physical functioning subscale of SF-36, P-value < 0.001. In this study we aimed to determine affecting factors on physical activity after cardiac surgery. We found that fatigue, kinesiophobia, sleep disorders, depression, dyspnea, pain and pain catastrophizing negatively affected physical activity in post-surgery cardiac patients. Also, we observed that improvement in functional capacities and qualities of lives lead to enhanced in the physical activities. December 2022, 81 pages.