Stevia yaprağı ekstraktının yaşlanma önleyici potansiyeli ve kozmesotik uygulaması
Antiaging potential of Stevia leaf extract for cosmeceutical application
  1. Tez No: 765579
  2. Yazar: ANAKHANIM ASADZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHIRIN TARBIAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Stevia, Antioksidan, Tirozinaz, Kozmetik, Stevia, Antioxidant, Tyrosinase, Cosmetic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: Yaşlanma hem yapısal hem de moleküler bozulma ile beraber derinin fonksiyon ve görüntüsünün kaybedilmesiyle ilişkili bir süreçtir. Bu süreçtlerde iç etkenler ve dış etkenlerden etkilenmektedir. Ve yaşlanma demografik, çevresel, yaşam tarzı gibi faktörlerden oldukça etkilenmektedir. Amaç: Bir tıbbi bitki olarak da kullanılan Stevia bitkisinin fitokimyasal ve güçlü antioksidan özellikleri sayesinde ciltte yaşlanma tedavisinde iyi bir şekilde koruyucu etkisinin araştırılması. Yöntemler: Çalışma için Stevia rebaudiana bitki materyali toplanarak bitki özleri hazırlandı. Krem formülasyonu belirlendi. Antioksidan deneyleri, 1,1-Difenil-2-pikrihidrazil radikal süpürücü aktivite (DPPH) ve 2,2-azinobis 3-etilbenzothiazollin-6-sulfonik asit (ABTS) radikal süpürme aktivite analizleri hem bitki özüne hem de Stevia ile formüle edilen krem için yapıldı. Ardından tirozinaz inhibisyon testleri ve kremin fiziksel stabilite değerlendirilmesi yapıldı. İstatiksel sonuçlar belirlendi. Sonuç: Stevia'nın kozmetik ürünlerde stabil bir doğal antioksidan olarak kullanım için önemli bir potansiyele sahip olduğu gösterildi. Çalışmada, Stevia etanolik özütünün tirozinaza karşı inhibitör aktivitesi sergiledi. Özütünün ise tek başına ve ayrıca formüle edilmiş kremin içinde tirozinaz enzimini inhibe ettiğini göstermektedir. Tüm formülasyonlar, üç ay boyunca farklı sıcaklıklara maruz kaldıklarında güçlü bir stabilite göstermiştir. Stevia içeren krem cilde uygun 5.3 ± 0.1 PH değeri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Aging is a process associated with both structural and molecular deterioration as well as the loss of function and appearance of the skin. These processes are affected by internal and external factors including ultraviolet radiation (UV), and environmental pollution. The aging of the skin is characterized by irregular pigmentation, increased wrinkling, loss of elasticity, dryness, and roughness. The use of natural compounds in skin protection especially topical application of antioxidants indicates their popularity in decreasing the effect of aging on the skin. Objective: The aim of the present study is to formulate and evaluate an antiaging cream containing Stevia leaves extract. Methods: Stevia rebaudiana plant material was collected and plant extracts were prepared for the study. The cream formulation was determined. Antioxidant experiments was performed on both plant extract and the formulated cream containing stevia by phosphomolibdate method, 1,1-Diphenyl-2-picrihydrazil radical scavenging activity (DPPH) and 2,2-azinobis 3-ethylbenzothiazollin-6-sulfonic acid (ABTS) radical scavenging activity. Then, tyrosinase enzyme inhibition assay and physical stability evaluation of the cream were determined. Statistical analysis was performed. Results: Stevia has been shown to have significant potential for use as a stable natural antioxidant in cosmetic products. In the study, Stevia ethanolic extract exhibited inhibitory activity against tyrosinase. It shows that Stevia rebaudiana extract, alone and also in the formulated cream, inhibits the tyrosinase enzyme. All formulations showed strong stability when exposed to different temperatures for three months. The cream containing stevia showed a PH value of 5.3 ± 0.1 suitable for the skin.