Electrical impedance spectroscopy of human blood
İnsan kanının elektriksel empedans spektroskopisi
  1. Tez No: 76560
  2. Yazar: MANA SEZDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı kan hücresi, hücre kompleks iletkenliği, empedans spektroskopi, Cole-Cole diyagramı, hematokrit, Red blood cell, cell complex conductivity, impedance spectroscopy, Cole- Cole plot, hematocrit
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İNSAN KANININ ELEKTRİKSEL EMPEDANS SPEKTROSKOPISI ÖZET Bu tezde, hematokrit değeri % 31-% 50 arasında değişen insan kanının spesifik empedansı, 100 kHz-1 MHz frekans aralığında ölçülmüştür. % l'den daha iyi doğruluk değerli 4 elektrotlu insan kanı empedans ölçümleri için bir ölçüm sistemi dizayn edilmiştir. Özel olarak dizayn edilen iletkenlik hücresi (2 cm x 0.65 cm x 2 cm), altın elektrotlar vasıtasıyla akım uygulayıp, paslanmaz çelik elektrotlarla da voltaj ölçümü yapmıştır. Her bir ölçüm için 2.6 mi kan kullanılmıştır. Kan örnekleri 9 sağlıklı gönüllüden alınmış ve pıhtılaşmayı önlemek için sodyum heparin kullanılmıştır. Bu kan örnekleri, her bir gönüllüden 3 farklı hematokrit değeri elde etmek için % 0.9 tuzlu su ile seyreltilmiştir. Çoklufrekans empedans ölçümleri, LMS algoritması kullanılarak Cole-Cole diyagramlarına fit edilmiştir. Oda sıcaklığında hematokrit değer aralığmdaki eşdeğer elektriksel devreyi modellemek için kanın karacteristiği olan Cole-Cole parametreleri, pfe Pi, Fc ve a, kullanılmıştır. Çalışılan hematocrit aralığmdaki model parametrelerinin, bireysel değişim gösteren hematokritin lineer fonksiyonu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ELECTRICAL IMPEDANCE SPECTROSCOPY OF HUMAN BLOOD ABSTRACT In this study, the specific impedance of human blood for a hematocrit range extending from 3 1 % to 50 %, is measured over the frequency range up 100 kHz to 1 MHz. An instrumentation system is designed for performing true four probe impedance measurements on human blood samples, in the range of 100Q - lkQ, with better than 1% accuracy. The specially designed conductivity cell (2 cm x 0.65 cm x 2 cm) applies current through gold plate electrodes and measures voltage by means of stainless steel point electrodes. A blood volume of 2.6 ml is required for each measurement. Blood volumes were drawn from 9 healthy donors using sodium heparin as anticoagulant, and diluted with 0.9 % saline to obtain 3 different blood hematocrit values from each donor. Multifrequency impedance measurements are fitted to Cole-Cole diagrams using a LMS algorithm; Cole-Cole parameters pe, pi, Fc and a, that are characteristic of blood, are used to model the equivalent electrical circuit for a range of hematocrit values at room temperature. It is shown that all model parameters are linear functions of hematocrit, over the 3 1 to 50 % hematocrit range, although their ratio of change with hematocrit vary among individuals.