Turizmde endüstri 5.0 uygulamalarının entellektüel sermaye ile ilişkisi ve İstanbul'daki konaklama işletmelerine yönelik uygulama
The relationship of industry 5.0 applications in tourism and intellectual capital and implementation on accommodation enterprises in Istanbul
  1. Tez No: 765604
  2. Yazar: EDA UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Devrimler, Endüstri 5.0, Entellektüel Sermaye, Turizmde Endüstri 5.0 Uygulamaları, Turizm ve Entellektüel Sermaye, Industrial Revolutions, Industry 5.0, Intellectual Capital, Industry 5.0 Applications in Tourism, Tourism and Intellectual Capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Değişen ve gelişen küresel pazarda insanoğlu her geçen yıl yeniliklere imza atmış, endüstriyel alanda tarım toplumundan günümüze kadar gerek sosyo-ekonomik gerekse teknolojik gelişmeleri hayatına sokmuştur. Tüm bu gelişmelerin sonucunda toplum refah seviyesi de paralel olarak artış göstermiş ve bireylerin yaşam felsefesi değişerek turizm endüstrisine olan katılımı da aynı oranda artış göstermiştir. Bireylerin bir turizm felsefesi benimsemesi ile turizm endüstrisinin küresel ekonomik pazar boyutunda vazgeçilmez bir gelir sektörü konumuna gelmesi yatırımcı ve girişimcilerin sermaye biçimine etki etmiş ve bu alanda endüstriyel gelişimleri de göz önünde bulundurarak sermaye unsuruna dikkat çekmişlerdir. Yapılan bu çalışmanın amacı, sanayi devriminin gelecek teknolojik gelişmeler ile bir bütün olan endüstri 5.0 sürecinin turizm endüstrisi üzerindeki uygulamalarını araştırmak ve bir hizmet sektörü olan turizmin entellektüel sermaye unsuru ile ilişkisini inceleyerek konuya kapsamlı bir açıklama getirmektir. Çalışmanın araştırma yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme usulü ile incelenmektedir. Araştırmanın evreni ise İstanbul'da yer alan konaklama işletmeleri ile sınırlandırılmıştır. Elde edilen veriler Nvivo Veri Analizi Programı ile analiz edilerek konuya kapsamlı bir açıklama getirilmiş ve işletmelerin endüstri 5.0 uygulamalarının entellektüel sermaye ile ilişkisi kapsamlı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the changing and developing global market, human beings have made innovations every year and have brought both socio-economic and technological developments in the industry from the agricultural society to the present. As a result of all these developments, the welfare level of the society has increased day by day and the life philosophy of individuals has changed and their participation in the tourism industry has increased in parallel with these developments. The fact that the tourism industry has become an essential item of income for the global market with the sense of tourism adoption by individuals has affected the ways of investors and entrepreneurs to raise capital for their business and they have drawn attention to the capital term by considering the industrial developments in this field. The aim of this study is to examine the applications of the industry 5.0 process, which is a whole intertwined with the future technological developments of the industrial revolution, on the tourism industry and to provide a comprehensive explanation to the subject by examining the relationship of tourism, which is a service sector, with the intellectual capital element. The research method of the study is examined by interview method. The population of the research is limited to the accommodation establishments which are in Istanbul. The obtained data were analyzed with the Nvivo Data Analysis Program, and a comprehensive explanation was given to the subject. As a result of the study, the relationship between the industry 5.0 applications of the enterprises and the intellectual capital is explained in detail.