Endüstri 4.0 bağlamında akıllı turizm araç ve uygulamalarının konaklama işletmelerinde değerlendirilmesi: Sakarya ilinde bir araştırma
Evaluation of smart tourism tools and applications in accommodation facilities: A research in Sakarya
- Tez No: 775486
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı otel, Akıllı Otel Uygulamaları, Akıllı Turizm, Endüstri 4, Smart hotel, Smart Hotel Applications, Smart Tourism, Industry 4.0
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüz toplumlarında teknoloji günden güne hızla ilerlemektedir. Endüstri 4,0 devrimiyle hayatımıza nesnelerin interneti (IOT), sanal gerçeklik, akıllı teknoloji, yapay zekâ ve robot teknolojisi gibi yeni nesil teknolojik uygulamalar getirmektedir. Endüstri 4,0'ın teknolojilerinin hayatımızda iş yapma, iletişim, eğitim gibi alanlarda artarak kullanılması iş ortamları ve yaşam tarzlarını değiştirmiştir. Endüstri 4,0'ın tüm sektörleri etkilediği gibi turizm endüstrisindeki otel işletmelerini de etkilemektedir. Akıllı işletmeler ve akıllı hizmetler bu duruma örnektir. Akıllı turizm, bilgi işlem teknolojilerinin turizm ile birleştirilmiş şeklidir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı; konaklama işletmelerinin akıllı otel kavramına bakış açılarını belirlemektir. Akıllı otel uygulamalarının konaklama işletmelerinde oluşturduğu olumlu olumsuz etkileri belirlemek ve Sakarya ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde kullanılan akıllı uygulamaları belirlemek bu çalışmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. Nitel bir yöntem kullanılan bu araştırmada, veri toplama tekniği olarak mülakat tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında 4 ve 5 yıldızlı 18 otel yöneticisi ve otel çalışanı ile yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği ile veriler elde edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde MAXQDA programı kullanılarak nitel içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda akıllı turizm araç ve uygulamalarının Sakarya'da bulunan konaklama işletmelerinde yaygın olmadığı görülmüştür. Akıllı otel araç ve uygulamalarından dijital menü, genel kullanım alanlarındaki kapılar ve oda içerisindeki kapılarda fotoselli sistemlerin kullanımı ve akıllı kapı sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada akıllı otel araç ve uygulamalarından kiosk kullanımı, enerji tasarrufuna yönelik akıllı otel uygulaması, smart tv ve sanal otel tanıtımının yapılmadığı belirlenmiştir. Akıllı otel uygulamaları konaklama işletmelerine son teknolojiyi çağrıştırmaktadır. Bu uygulamalar fayda maliyet açısından işletmelere fayda sağlamaktadır. Akıllı uygulamaların aynı zamanda misafir etkisi de bulunmaktadır. Bu uygulamaların ayrıca personele etkisinde iş yükünün azalmasını sağlamaktadır. Bu araştırma akıllı otel araç ve uygulamalarının Sakarya'da bulunan konaklama işletmelerinde farkında olduğunu belirlemiştir. Araştırma Sakarya'daki konaklama işletmelerinde akıllı uygulamaların çeşitliliğinin az olduğunu ve akıllı otel uygulamalarının konaklama işletmelerine fayda sağladığını göstermektedir. Konaklama işletmeleri akıllı uygulamaları kullanarak hem müşteri memnuniyetini arttırabilirler hem de maliyetleri düşürebilirler.
Özet (Çeviri)
In today's societies, technology is advancing rapidly day by day. The Industry 4.0 revolution brings new generation technological applications such as the Internet of Things (IOT), virtual reality, smart technology, artificial intelligence and robotics to our lives. The increasing use of Industry 4.0 technologies in areas such as doing business, communication and education has changed business environments and lifestyles. Industry 4.0 affects all sectors as well as hotel businesses in the tourism industry. Smart businesses and smart services are examples of this. Smart tourism is the combination of information technology with tourism. In this context, the aim of this research is; The aim of this study is to determine the point of view of accommodation businesses on the concept of smart hotel. The sub-objectives of this study are to determine the positive and negative effects of smart hotel applications in accommodation establishments and to determine the smart applications used in 4 and 5 star hotels operating in Sakarya province. In this research, in which a qualitative method was used, interview was preferred as the data collection technique. Within the scope of the research, data were obtained with the semi-structured interview technique with 18 hotel managers and hotel employees of 4 and 5 stars.Qualitative content analysis was carried out using the MAXQDA program in the analysis of the data. As a result of the research, it has been seen that smart tourism tools and applications are not common in accommodation establishments in Sakarya. From smart hotel tools and applications, it was concluded that digital menu, doors in general areas and doors in rooms, use of photocell systems and smart door systems are widely used. In the research, it has been determined that the use of kiosk, smart hotel application for energy saving, smart tv and virtual hotel promotion are not made among smart hotel tools and applications. Smart hotel applications evoke the latest technology in accommodation businesses. These applications provide benefits to businesses in terms of cost and benefit. Smart applications also have a guest effect. These practices also reduce the workload on the personnel. This research has determined that smart hotel tools and applications are aware of accommodation businesses in Sakarya. The research shows that the variety of smart applications in the accommodation enterprises in Sakarya is low and that the smart hotel applications benefit the accommodation enterprises. Accommodation businesses can both increase customer satisfaction and reduce costs by using smart applications.