İş sağlığı ve güvenliği bakımından tehlikeli kimyasallar ve atex uygulamalarının incelenmesi
Investigation of dangerous chemicals and atex applications in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 765635
  2. Yazar: ÖZLEM AYŞEN BAYTÖRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atex, büyük endüstriyel kazalar, patlayıcı ortamlar, Seveso, tehlikeli kimyasallar, Atex, major industrial accidents, explosive atmospheres, Seveso, hazardous chemicals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tehlikeli kimyasalların kullanımı veya varlığı, çalışan sağlığını önemli bir biçimde etkileyebilmektedir. Diğer yandan büyük endüstriyel kazaların veya büyük yangınların ortaya çıkmasına neden olan patlamaya hazır gaz ve toz ortamlar, sadece işletme için değil aynı zamanda çalışanlar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, iş sağlığı ve güvenliği bakımından büyük öneme sahip olan tehlikeli kimyasalları ele almak ve tehlikeli kimyasalların etkilerini azaltan önlemleri ve yöntemleri incelemektir. Bu tez çalışmasında, tehlikeli kimyasallar ve Atex uygulamalarının endüstri iş kollarında ne ölçüde kullanıldığı araştırılmıştır. Tezin birinci bölümünde, problemin tanımı, tezin amacı ve kapsamı, araştırma yöntemi ve tezin çalışma planına yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, tehlikeli kimyasallara, Seveso ve Atex direktiflerine ve patlamadan korunma dokümanı usul ve esaslarına yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, gereç ve yöntem, tezin dördüncü bölümünde İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve Atex uygulamaları yapılan dört tane kimya fabrikasının konu kapsamındaki faaliyetleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Tezin sonuçlar ve öneriler kısmında ise araştırma bulguları tartışılmış ve konu ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The use or presence of hazardous chemicals can significantly affect employee health. On the other hand, explosive gas and dust environments, which cause major industrial accidents or major fires, pose a great danger not only for the enterprise but also for the employees. The aim of this thesis is to deal with hazardous chemicals, which are of great importance in terms of occupational health and safety, and to examine the measures and methods that reduce the effects of hazardous chemicals. In this thesis, it has been investigated to what extent hazardous chemicals and Atex applications are used in industrial business lines. In the first part of the thesis, the definition of the problem, the purpose and scope of the thesis, the research method and the study plan of the thesis are given. In the second part of the thesis, dangerous chemicals, Seveso and Atex directives and explosion protection document procedures and principles are included. In the third part of the thesis, the activities within the scope of the subject of four chemical factories operating in Istanbul and where Atex applications are made are discussed comparatively. In the results and suggestions part