Uzaktan eğitimde beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretimsel içerik, teknolojik kullanım ve öğrenci iletişim öz yeterlikleri
Educational content, technological use and student communication self-efficients of physical education and sport teachers in distance education
- Tez No: 765656
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TURGUT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Öz-yeterlilik, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Distance Education, Self-Efficacy, Physical Education and Sports Teacher
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma 2021-2022 eğitim- öğretim yılı Konya ilinde bulunan tüm okul kademelerinde göreve devam eden Beden Eğitimi ve spor öğretmenlerinin uzaktan eğitimdeki öz yeterlilik düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada basit rastgele örnekleme yöntemi sonucunda araştırmaya n=412 öğretmen katılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve UEÖY (Uzaktan Eğitim Öz – Yeterlilik) Öğretmen Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada verilerin incelenmesinde frekans analizleri, bağımsız örneklem t testi ve varyans analizi testi uygulanmıştır. Analizler SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Öğretmenlerin %61,4'nün erkek ve %38,6'nın kadın olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenler %75 ile resmi ve gündüz eğitim veren kurumlarda, %12,9 ile imam hatip ve %12,1 ile diğer tipteki okullarda hizmet verdiği görülmüştür. Öğretmenlerin %53,9'u ortaokul ve %46,1'i liselerde görev yapmaktadır. Öğretmenler %6,8 ile 0-5 yıl, %19,2 ile 6-10 yıl, % ü37,4 ile 11-15 yıl, %36,7 ile 16 yıl ve üzerinde sürede mesleki kıdeme sahip olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, okul tipi, eğitim kurumu ve kıdem düzeylerinin evrenin genel özelliklerine uygun olduğu ifade edilebilir. Öğretmenlerin öz yeterliliklerinin düşük olduğu ifadeler ise daha çok teknik bilgisayar alt yapıları ile ilgili konuları üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Uzaktan eğitim sistemi hakkındaki bilgi ve yeterlilik düzeylerinin 3,78±0,78 seviyesinde ve oldukça yüksek olduğu hesaplanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin öğretim kademesine göre Uzaktan eğitim sistemi hakkındaki bilgi ve yeterlilik düzeylerinin farklı düzeylerde olmadığı görülmüştür. Ayrıca erkek, kıdem düzeyleri düşük olan ve normal liselerde görev yapan öğretmenlerin öz yeterlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, the self-efficacy levels of physical education and sports teachers working at all school levels in Konya in the 2021-2022 academic year were examined. As a result of the simple random sampling method in the study, n=412 teachers participated in the research. Personal information form and UEÖY (Distance Education Self-Efficacy) Teacher Scale were applied as data collection tools. In the study, frequency analysis, independent sample t-test and analysis of variance test were used to analyze the data. Analyzes were made with SPSS 25.0 program. It was determined that 61.4% of the teachers were male and 38.6% were female. It has been observed that teachers serve in institutions providing formal and daytime education with 75%, imam preacher with 12.9% and other types of schools with 12.1%. 53.9% of the teachers work in secondary schools and 46.1% in high schools. It has been determined that teachers have professional seniority of 0-5 years with 6.8%, 6-10 years with 19.2%, 11-15 years with 37.4%, and 16 years and more with 36.7%. It can be stated that gender, school type, educational institution and seniority levels are suitable for the general characteristics of the universe. It has been determined that the expressions with low self-efficacy of the teachers are mostly on the subjects related to technical computer infrastructures. It was calculated that the level of knowledge and proficiency about the distance education system was at the level of 3.78±0.78 and quite high. In the study, it was seen that the knowledge and competence levels of the teachers about the distance education system were not at different levels according to the education level. In addition, it was observed that the self-efficacy levels of male teachers with low seniority levels and working in normal high schools were higher.