Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin iş stresi ve psikolojik dayanıklılığının incelenmesi (Ağrı ve Iğdır ili örneği)
Investigation of work stress and psychological resilienceof physical education and sports teachers(Sample of Ağri and İğdir province)
  1. Tez No: 765815
  2. Yazar: GÖKHAN SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NUSRET BULGURCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, İş Stresi, Beden Eğitimi, Spor, Öğretmen, Psychological Resilience, Job Stress, Physical Education, Sports, Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ağrı ve Iğdır illerinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin, iş stresi ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi için hazırlanan bu araştırmada öğretmenlerin iş stresi ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin görev yapılan bölgeye göre farklılığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Eğitim kurumlarında örgüt ikliminin stresli olması, öğretmenlerin de stresli olmalarına dolayısıyla performansa ve başarıya etki etmektedir. Araştırma öğretmenleri konu alması ve toplumun her kesimini ilgilendirmesi sebebiyle literatüre katkı sağlaması amacıyla önem taşımaktadır. Araştırma modeli olarak betimsel ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın evrenini Ağrı ve Iğdır'da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenleri, örneklemi ise, Ağrı(340) ve Iğdır (130) illerinden toplam 470 (308 erkek- 162 kadın) beden eğitimi ve spor öğretmenleri oluşturmaktadır. Ulaşılabilirlik ve elverişlilik esasına dayalı olan uygun örnekleme yöntemiyle araştırmayı (Ağrı 167-Iğdır 56) toplam 223 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak ölçekler kullanılmıştır. Kullanılan ölçeklerde katılımcıların tanıtıcı özelliklerinin belirlenmesine yönelik ifadelerin sunulmasının ardından, psikolojik dayanıklılık ve genel iş stresi ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde, bağımsız iki grup ortalamasının karşılaştırılmasında t-testi, bağımsız ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanılmıştır. Analizler %95 güven aralığında 0.05 yanılma düzeyine göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin yüksek olduğu genel iş stresinin ise düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca meydan okuma alt boyutunun, kendini adama, kontrol ve psikolojik dayanıklılıkla pozitif yönlü ve kuvvetli bir ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which was prepared to determine the job stress and psychological resilience levels of physical education and sports teachers working in the provinces of Ağrı and Iğdır, aims to determine the differences in teachers' job stress and psychological resilience levels according to the region they work in. A stressful organizational climate in educational institutions affects teachers' stress and thus performance and success. The research is important in terms of contributing to the literature because it deals with teachers and concerns all segments of society. The population of the research, in which the descriptive relational scanning model was used as the research model, is the physical education and sports teachers working in the schools affiliated with the Ministry of National Education in Ağrı and Iğdır, and the sample consists of a total of 470 (308 men-162 women) physical education and sports teachers from Ağrı (340) and Iğdır (130) provinces. With a convenient sampling method based on accessibility and convenience, the research consists of a total of 223 teachers (Ağrı 167-Iğdır 56). Scales were used as a data collection tool. In the scales used, after presenting the statements to determine the introductory characteristics of the participants, they were asked to fill in the psychological resilience and general job stress scale. In the analysis of the data, the t-test was used to compare the means of two independent groups, and the ANOVA test was used to compare the means of more than two independent groups. The analyses were evaluated according to the 0.05 error level at the 95% confidence interval. As a result of the study, it was concluded that the psychological resilience levels of physical education and sports teachers were high and their general job stress levels were low. Furthermore, it was determined that the challenge sub-dimension had a positive and strong relationship with dedication, control, and resilience.