Uçak performans parametrelerinin çok kriterli karar verme metodu ile değerlendirilmesi
Evaluation of aircraft performance parameters by multi-criteria decision making method
- Tez No: 765817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KORUYUCU, DOÇ. DR. EBRU YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, Uçak performansı, Çok kriterli karar verme, SWARA, Aviation, Aircraft performance, Multi-criteria decision making, SWARA
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tarih öncesi çağlardan beri insanlar kuşların uçuşunu gözlemlemişler ve bunu yapacak güçten yoksun olmalarına rağmen onları taklit ederek uçmak istemişlerdir. Mantık, kuşların küçük kasları onları havaya kaldırabiliyor ve destekleyebiliyorsa, o zaman insanların daha büyük kaslarının da bu başarıya ulaşabilmesi gerektiğini dikte etti. Asırlar geçtikçe, bilim, teknoloji ve insan beyninin birleşmesiyle insanlar kendi uçma hayallerine kavuştular. Gittikçe gelişen çeşitli hava araçları günümüz dünyasında hem sivil, hem de askeri alanda çok önemli değere sahiptir. Bu yüzden uçuş emniyet ve güvenliğinin sağlanması, uçakların bakımının yapılması, en üst düzey performans veriminin alınması gibi konular havayolu şirketlerinin en büyük sorumluluğudur. Saatlerce süren uzun mesafeli uçuşlarla birlikte uçak performansının dengeli ve verimli kalması çok önemlidir. Uçak performansının düşmemesi ve arttırılması için birçok araştırma ve çalışma yapılmaktadır. Uçak performansına etki eden pek çok faktör mevcuttur. Bu çalışmada; uçak performansına etki edebilecek faktörler kapsamlı literatür taraması yapılarak belirlenmiştir. Bu faktörlerin uçak performansına ne derecede etki edebileceği“Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV)”yöntemi olan“Aşamalı Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi (SWARA – Stepwise Weight Assessment Ratio Analysis)”yardımıyla analiz edilmiştir. Alanında uzman karar vericilerin görüşleri doğrultusunda elde edilen veriler SWARA yöntemi ile analiz edilerek; analizler sonucunda ağırlık kriterinin uçak performansına etki edebilecek diğer kriterlere nazaran daha fazla etki edebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since prehistoric times, humans have observed the flight of birds and wanted to fly by imitating them, although they lacked the power to do so. Logic dictated that if birds' small muscles could lift and support them, then humans' larger muscles should be able to replicate that feat. Over the centuries, people have achieved their dreams of flying with the combination of science, technology and the human brain. Various aircraft, which are developing gradually, have a very important value in today's world, whether in the civil or military field. Therefore, the safety of the flight, the maintenance of the aircraft and obtaining the highest performance efficiency from them are the biggest responsibility of the airline companies. It is very important that the aircraft performance remains balanced and efficient with long-haul flights for many hours. A lot of work is being done to prevent the performance of the aircraft from deteriorating. However, there are many factors that affect it. In this study, factors that may affect aircraft performance were determined by conducting a comprehensive literature review and how much they could affect was analyzed with the help of Stepwise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA), which is a Multi-Criteria Decision Making method. As a result of the analysis, it was determined that the Weight criterion among the selected criteria could have a greater effect on the aircraft performance.