The use of cucurbitacin e in the inhibition ofenzymes in the apoptotic mechanism that causesthe accumulation of tau fibrils in an alzheimeranimal model, and the investigation of its effecton memory acquisition by measuring theexpression of the relevant genes
Alzheimer hayvan modelinde cucrbitacine e'nin tau fibrillerinin birikimine neden olan apoptotik mekanizmadaki enzimlerin inhibe edilmesinde kullanılması, ilgili genlerin ekspresyonunun ölçülerek hafıza kazanımına etkisinin incelenmesi
- Tez No: 765846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY GÖRÜCÜ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Cucurbitacin E, Tau Fibril, Fitokimyasallar, Alzheimer's Disease, Cucurbitacine E, Tau Fibril, Phytochemicals
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Alzheimer hastalığı (AH) bir beyin hastalığıdır. Fitokimyasallar fitoterapinin temelidir. Bu çalışmada, Alzheimer'lı bir sıçan modelinde tau fibrilleri oluşturuldu. Ecballium elaterium bitkisinde cucurbitacin E (CuE) ile tedavi sonrası tau fibril oluşumunda azalma olup olmadığı ve bunun bilişsel işlevlere etkisi araştırıldı. Sprague Dawley dişi sıçanlar (225-250 g) kullanıldı. Okadaik asit intraserebroventriküler (ICV) olarak uygulandı ve tau fibrilleri oluşturuldu. Hayvanlar rastgele her grupta 6 hayvan olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. 1- Kontrol, 2- Stereotaksik, 3- Stereotaksik+aCSF (yapay beyin omurilik sıvısı), 4- Stereotaksik+Okadaik asit (OKA), 5- Stereotaksik+OKA+CuE. Anksiyete ve hafıza analizleri için Rotarod, Morris su labirenti ve yükseltilmiş artı labirent testi kullanıldı. Son olarak hipokampus dokusu çıkarıldı. Tau fibrillerindeki değişiklikler immünohistokimyasal olarak, MAPK1/3, MAPK14 ve Tau protein seviyeleri western blot ile, MAPK1/3 ve MAPK14'ün gen ekspresyon seviyeleri ise kantitatif Real-Time PCR ile belirlendi. İstataistksel olarak karşılaştırmalar tek yönlü ANOVA ile post-hoc analizler Tukey testi kullanılarak yapıldı. Sonuçlar CuE'nin Alzheimer tau patolojisini düzenleyerek hafıza kazanımında etkili olduğunu ve tedavi amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is a brain disease. Phytochemicals are the basis of phytotherapy. In this study, tau fibrils were formed in a rat model of Alzheimer's. It was investigated whether there was a decrease in tau fibril formation and its effect on cognitive functions after treatment with cucurbitacin E (CuE) in the Ecballium elaterium plant. Sprague Dawley female rats (225-250 g) were used. Tau fibrils were formed with okadaic acid and was applied intracerebroventricularly (ICV). Animals were randomly divided into 5 groups, with 6 animals in each group. 1- Control, 2- Stereotaxic, 3- Stereotaxic+aCSF (artificial cerebrospinal fluid), 4- Stereotaxic+Ocadaic acid (OKA), 5- Stereotaxic+OKA+CuE. Rotarod, Morris water maze, and elevated plus maze test were used for anxiety and memory analyzes. Finally, the hippocampus tissue was removed. The changes of Tau fibrils were determined immunohistochemically, MAPK1/3, MAPK14, and Tau protein levels were determined by western blot, and gene expression levels of MAPK1/3 and MAPK14 were determined by quantitative Real-Time PCR. Statistical analysis was performed with one-way ANOVA for multiple comparisons and post-hoc analyzes using Tukey's test. The results showed that CuE is effective in the acquisition of memory by regulating Alzheimer's tau pathology and can be used for therapeutic purposes.